Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

ψήφισμα αγροτών του μπλόκου στo ''Παλιουριά'' δήμου Κηρέως

 

Εμείς οι αγρότες από το μπλόκο στην θέση ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ του δήμου
Κηρέως δηλώνουμε , ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και δεν

θα επιτρέψουμε το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Κατεβήκαμε
στον αγώνα με τα αγροτικά μας μηχανήματα γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή
για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Βαρεθήκαμε τόσα χρόνια τις
κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από την μια να μας λένε ότι δεν έχουν
χρήματα για τους αγρότες και από την άλλη να τα δίνουν απλόχερα στους
τραπεζίτες , στους μεγαλοεισαγωγείς -μεγαλοεξαγωγείς, τους
μεγαλέμπορους.
ΖΗΤΑΜΕ ΤΩΡΑ
* Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των εξευτελιστικών
τιμών των προϊόντων.
* Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά
προϊόντα και προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές
ομοειδών προϊόντων.
* Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο
πετρέλαιο, επιστροφή για φέτος του ΦΠΑ στο σύνολο της είσπραξης του
προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση), επιδότηση των μέσων
παραγωγής.
* Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή σε όλα τα προϊόντα.
* Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων με κατάργηση όλων των
παρακρατήσεων που γίνονται.
* Άμεση καταβολή του 100% της συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης
επιδότησης και κατάργηση του διαχωρισμού σε κατά κύριο και μη
επάγγελμα αγρότες.
* Τριετή πάγωμα των χρεών στην ΑΤΕ και δεκαετή ρύθμιση χρεών χωρίς
τόκους ποινής.
* Επιστροφή των χαρατσιών για την αίτηση του ΟΣΔΕ.
* Άτοκα δάνεια για κατοικία στα νέα ζευγάρια.
* Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλες τις
ζημιές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, να δίνεται αποζημίωση στην
παραγωγή και στις εγκαταστάσεις στο 100% της ζημιάς.
* Έλεγχος για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στην Κτηνοτροφία και
νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων με απλοποίηση των
διαδικασιών, χωρίς παραπέρα επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.
* Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, με
άμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης.
* Να παρέχεται δωρεάν και δημόσια Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια με άμεση
κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργησης
της συμμετοχής του 25% στα φάρμακα
19/1/2010


Άνεργοι οι 17 στους 100 αγρότες. Εκτύπωση


Αύξηση της ανεργίας στις αγροτικές περιοχές, μείωση του εισοδήματος των αγροτών και αύξηση του κόστους παραγωγής, πτώση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής και επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων, συνθέτουν το τοπίο της... καταστροφής στην ελληνική αγροτική περιφέρεια.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ
Ανοδο παρουσιάζει η «αγροτική» ανεργία φέτος, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αγγίζοντας το 17%. Μια κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς παρουσιάζονται ταυτόχρονα πτώση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής. Το ανησυχητικό συμπέρασμα για την ανεργία προκύπτει από επίσημα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Σύμφωνα με αυτά, η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα βαίνει συνεχώς μειούμενη, με αποτέλεσμα να καλύπτει το 2008 το 11,4% στο σύνολο των απασχολουμένων της χώρας, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν στο επίπεδο του 14,6% κατά το 2003.
Η οικονομική κρίση έχει ήδη κάνει αισθητή την επίπτωσή της στην απασχόληση και στον αγροτικό ειδικότερα τομέα. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2008, ο αριθμός των ανέργων στις αγροτικές περιοχές έναν χρόνο μετά αυξήθηκε κατά 16,87%.
Το αγροτικό εισόδημα παρουσιάζει συνεχή κάμψη, κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης αύξησης των τιμών παραγωγού, σε σχέση με την εξαιρετικά μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα της πενταετίας 2004-2008 το κόστος παραγωγής αυξήθηκε αθροιστικά κατά 34 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα οι τιμές παραγωγού σημειώνουν αύξηση της τάξεως του 15% περίπου.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΥΕ, στο διάστημα του τρέχοντος δωδεκαμήνου (Ιούλιος 2008 - Ιούνιος 2009) σημειώθηκε μείωση των τιμών παραγωγού κατά 4,5% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Από την άλλη πλευρά, το κόστος παραγωγής, παρουσίασε και νέα αύξηση κατά 0,4%, με αποτέλεσμα απώλεια στο αγροτικό εισόδημα της τάξεως των 5 ποσοστιαίων μονάδων, τη στιγμή που ακόμα βρισκόμαστε στο μέσον της κρίσης. Η σημαντική επιδείνωση του εισοδήματος επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με την οποία στο διάστημα των τελευταίων ετών (2001-2008), σε αποπληθωρισμένες τιμές, μειώθηκε αθροιστικά κατά 21% περίπου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο το αγροτικό εισόδημα στην Ε.Ε.-27 αυξήθηκε κατά 15% περίπου.


Εως 48%
Κατέρρευσαν οι τιμές παραγωγού
Τα αγροτικά εισοδήματα επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο με την κατάρρευση των τιμών παραγωγού. Εχει εξάλλου ήδη καταγραφεί - και συνεχίζεται μέχρι σήμερα η εξαιρετικά μεγάλη πτώση των τιμών σε μια σειρά σημαντικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο (-20%), τα φρούτα (-48%, η τιμή στα μήλα και -43% στα ροδάκινα), τα οινοστάφυλα (-40%), το αγελαδινό γάλα (-14%).
Την τελευταία 5ετία η άνοδος του κόστους παραγωγής κινήθηκε με υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τις τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για μια πρωτοφανούς έκτασης μείωση του αγροτικού εισοδήματος, που αποτυπώνεται με ιδιαίτερα έντονο αρνητικό πρόσημο κατά το 2008 (-14,4%).


Από 1,6 Δισ. το 2002
2,7 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο
Σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών, διαπιστώνεται πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της αγροτικής παραγωγής και σημαντική επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα. Γεγονότα που οδηγούν σε καθοδική πορεία την απασχόληση στη γεωργία, χωρίς βελτίωση του ρυθμού ανανέωσης των απασχολουμένων.
Στο διάστημα της περιόδου 2002-2008 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στον αγροτικό τομέα διευρύνθηκε από 1,6 δισ. ευρώ το 2002 σε 2,7 δισ. ευρώ το 2008.
Πρόκειται για μια αύξηση του ελλείμματος κατά 68% περίπου, εξέλιξη που αποτέλεσε πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων, συνδεόμενη άμεσα με το έλλειμμα εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα.
Επίσης η πτώση της αξίας της αγροτικής παραγωγής, όπως φαίνεται από την εξέλιξη της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του αγροτικού τομέα, την πενταετίας 2004-2008 συρρικνώθηκε, σε τρέχουσες τιμές, κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες.
Ετσι, αν εκτιμηθεί σήμερα η συμβολή του αγροτικού τομέα στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της χώρας, θα δούμε ότι βρίσκεται κάτω του 3%, όταν το 2003 ήταν στο 5,09%.
Σε απόλυτο μέγεθος, η πτώση αυτή αντιστοιχεί σε απώλεια 1,5 δισ. ευρώ περίπου από την αξία των αγροτικών μας προϊόντων.






Καθυστερήσεις

Το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 παρουσιάζει εξαιρετικά σημαντική καθυστέρηση. Χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια (21 μήνες) από την έγκρισή του τον Νοέμβριο του 2007 μέχρι σήμερα για την προετοιμασία κανονιστικών διαδικασιών, πράξεων και αποφάσεων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη υλοποίησης του συνόλου σχεδόν των μέτρων.
Οι καθυστερήσεις αυτές είχαν ως συνέπεια να πραγματοποιηθούν ελάχιστες πληρωμές Δημόσιας Δαπάνης μέχρι τέλους του 2008.
Από τη συνολική διατιθέμενη δημόσια δαπάνη του προγράμματος, ύψους 5,07 δισ. ευρώ, οι πληρωμές της δημόσιας δαπάνης ανέρχονται σε 290 εκατ. ευρώ (ποσοστό 5,7%), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούν ανειλημμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η κάλυψη της πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης των δικαιούχων του έτους 2007 (140 εκατ. Ευρώ). Πηγή ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ . Δ.Σ ΚΑΝΕΛΛΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.