Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Στη διαχείριση απορριμμάτων εισέρχεται η ΤΕΡΝΑ και ο νοών νοείτω....





Σε συζητήσεις με τουλάχιστον δύο επιχειρηματικά σχήματα για την επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων βρίσκεται την περίοδο αυτή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.




Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ομίλου έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα τις διεργασίες επιλογής συνεργάτη για την είσοδό του στην συγκεκριμένη αγορά, ενόψει και της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση σημαντικών επενδύσεων στο τομέα αυτό.


Αν και οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, οι επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έχουν ακόμη καταλήξει στην οριστική επιλογή τους. Ωστόσο η απόφαση τους να διεκδικήσουν σημαντικό κομμάτι από την εκκολαπτόμενη αγορά θεωρείται τελεσίδικη και για το λόγο αυτό εξετάζουν προσεκτικά τις προτάσεις συνεργασίας που έχουν στα χέρια τους ώστε πραγματοποιηθεί η καταλληλότερη επιλογή κυρίως σε επίπεδο τεχνολογίας.


Σήμερα εκτιμάται ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να τεθεί σε οργανωμένη βάση η αξιοποίηση των απορριμμάτων στην επικράτεια. Μόνο στην Aττική, η ποσότητα απορριμμάτων που οδηγείται προς τελική διάθεση στο ΧΥΤΑ Φυλής είναι της τάξης περίπου των 2.300.000 τόνων ετησίως.


Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να προχωρήσει στην κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης αποβλήτων, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης, μέσω παραχωρήσεων και συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).


Η απόφαση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εντάσσεται στη συνολική πολιτική διαφοροποίησης των πηγών εσόδων του ομίλου, από τις κατασκευές και τις ΑΠΕ, μέχρι τις παραχωρήσεις. Στη συμβατική ενέργεια, πέραν της πρώτης ιδιωτικής ενεργειακής μονάδας που λειτούργησε, εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ενταχθεί στο σύστημα και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «Ήρων 2». Παράλληλα η ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική συνεχίζει τη λειτουργία της μονάδας ισχύος 147 MW στην περιοχή της Θήβας.


Και στις δύο μονάδες, συμμετοχή διαθέτει η Gaz de France-Suez ενώ διεκδικείται η μίσθωση και εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει μία νέα λιγνιτική μονάδα στην περιοχή της Φλώρινας.


Δεν θα σας κουράσουμε με επιστημονικές αναφορές για τις ......
.διοξίνες και τους ρύπους που παράγει η καύση RDF των ΧΥΤΑ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν θα σας κουράσουμε με παράθεση δεκάδων παραδειγμάτων πολιτισμένων χωρών που εγκαταλείπουν την καύση σκουπιδιών ως βλαβερή για τη δημόσια υγεία και επικεντρώνονται στην ανακύκλωση. Θα σας παραθέσουμε όμως τις κάθετες απόψεις της
Greenpeace εναντίον της καύσης σκουπιδιών το 2005!!! Άλλαξε κάτι και η Greenpeace σιωπά τώρα; http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/264982.pdf
Θα σας παραθέσουμε επίσης τις απόψεις του ίδιου του ΠΑΣΟΚ εναντίον της καύσης σκουπιδιών μόλις το 2007, όταν ως αντιπολίτευση, ξεσήκωνε τοπικές κοινωνίες και έκανε ερωτήσεις για αυτό το θέμα στη Βουλή!!!
Και πάνω που αναρωτιόμασταν, ποιος διάβολος έβαλε κρυφά ρυθμίσεις για καύση σκουπιδιών μέσα στο νομοσχέδιο ΑΠΕ, μας ήρθε ένα χθεσινό άρθρο χρηματιστηριακού χαρακτήρα, που δεν μπορεί να είναι σύμπτωση!!!
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναζητά ξένο στρατηγικό συνεργάτη με know-how για να εισέλθει στην «εκκολαπτόμενη» αγορά των πολλών δις ευρώ των σκουπιδιών ΧΥΤΑ. (Αυτά τα πολλά δις θα τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός στους λογαριασμούς ρεύματος, για όποιον δεν το έχει καταλάβει ακόμα).
http://www.capital.gr/News.asp?id=944477

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.