Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΑΠΟ το Ουισκόνσιν μέχρι τη Νέα Υόρκη οι κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών προχωρούν σε δραστικές περικοπές και μειώσεις μισθών των υπαλλήλων τους.

Ταυτόχρονα ζητούν από τα συνδικάτα να παραιτηθούν των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, πολιτική που συναντά έντονες αντιδράσεις, με αποκορύφωμα το κλίμα «πλατείας Ταχρίρ» που έχει διαμορφωθεί στην πρωτεύουσα της πολιτείας του Ουισκόνσιν, Μάντισον, όπου γίνονται οι μεγαλύτερες από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ διαδηλώσεις.
Σαράντα τέσσερις πολιτείες καθώς και η περιοχή της Ουάσιγκτον (Washington D.C.) αντιμετωπίζουν συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα 125 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2012. Οι εργαζόμενοι στις πολιτειακές υπηρεσίες έχουν εδώ και χρόνια υποστεί περικοπές μέσω των υποχρεωτικών αδειών και τη μείωση των υπηρεσιών, ωστόσο η φετινή χρονιά είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς τα χρήματα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στερεύουν.



Η κυβέρνηση Ομπάμα πρέπει να περικόψει για το οικονομικό έτος 2012 συνολικά 3,73 τρισ. δολάρια.


Δεν φθάνουν όμως οι περικοπές. Οι νεοεκλεγέντες κυβερνήτες σε πολλές πολιτείες, όπως το Τενεσί, η Ινδιάνα, το Οχάιο και το Ουισκόνσιν, προωθούν τώρα και την κατάργηση των ΣΣΕ. Στο Ουισκόνσιν που βρέθηκε στη δίνη του αμερικανικού κυκλώνα, ο κυβερνήτης Σκοτ Γουόλκερ φιλοδοξεί να εξοικονομήσει 30 εκατ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο από τις περικοπές, έχοντας να αντιμετωπίσει δημοσιονομικό έλλειμμα 3,6 δισ. δολαρίων τα δύο επόμενα έτη. Στο Οχάιο όπου επίσης έχουν προκληθεί ανάλογες κοινωνικές αντιδράσεις, το δημοσιονομικό έλλειμμα φθάνει στα 8 δισ. δολάρια.


Ακόμη και σε πολιτείες όπως το Τέξας, που την έβγαλαν σχετικά «καθαρή» με την κρίση χάρη στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, ο κυβερνήτης ζητεί περικοπές 31 δισ. δολαρίων, προτείνοντας να απολυθούν 9.300 εργαζόμενοι. Οι παροχές στο πρόγραμμα περίθαλψης (Medicaid) θα μειωθούν κατά 10%, ενώ περί τους 60.000 φοιτητές θα χάσουν την οικονομική βοήθεια που ελάμβαναν.


Απολύσεις


Ανάλογο κλίμα και στην Τζόρτζια, όπου γίνεται λόγος για κατάργηση 14.000 θέσεων εργασίας. Στη Νέα Υόρκη ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο ζητεί να απολυθούν 10.000 εργαζόμενοι σε σύνολο 190.000 και να παγώσουν οι μισθοί. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες περικοπές εδώ και πολλά χρόνια. Στην Καλιφόρνια και τη Νεβάδα οι κυβερνήτες προτείνουν μειώσεις μισθών 10% και 5% αντίστοιχα.


Στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ, την πόλη με τη δεύτερη μεγαλύτερη εγκληματικότητα στη χώρα, απολύονται 163 αξιωματικοί της αστυνομίας, το 44% της αστυνομικής δύναμης. Απολύονται επίσης 60 στους 215 πυροσβέστες, καθώς η πόλη αντιμετωπίζει έλλειμμα 26,5 εκατ. δολαρίων. Στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ απολύθηκαν επίσης 167 αξιωματικοί της αστυνομίας στο τέλος Νοεμβρίου.


Ο αριθμός των πόλεων που προβαίνουν σε περικοπές στη δημόσια ασφάλεια έχει αυξηθεί στο 25% από 14% που ήταν ένα χρόνο πριν.


Στην Καλιφόρνια ο νέος κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν έδωσε εντολή, μόλις ανέλαβε, να επιστραφούν 48.000 κινητά τηλέφωνα που είχε χορηγήσει η πολιτεία από την 1η Ιουνίου, με στόχο την εξοικονόμηση 20 εκατ. δολαρίων το χρόνο. Ο Μπράουν ανακοίνωσε ένα νέο σκληρό προϋπολογισμό που προβλέπει 12,5 δισ. δολάρια περικοπές δαπανών και 12 δισ. δολάρια σε αύξηση φόρων.
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ litsis@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.