Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΔΩΡΕΑΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ...ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Eνα πρωτότυπο «κίνημα αλληλεγγύης» απλώνει τα δίχτυα του πάνω από τις πόλεις. Ομάδες εκπαιδευτικών έχουν συνασπιστεί με σκοπό να προσφέρουν βοήθεια στους μαθητές τους που πλήττονται από την οικονομική κρίση και κάνουν φροντιστηριακά μαθήματα δωρεάν. Το υπ. Παιδείας μπορεί να κατάργησε την πρόσθετη διδακτική στήριξη, αλλά οι καθηγητές βρήκαν... άλλο δρόμο.Δεκάδες εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί τέθηκαν στην υπηρεσία των παιδιών, κυρίως αυτών της Γ΄ τάξης του Λυκείου, που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μόνο στην Αττική, κι ενώ τα δωρεάν φροντιστήρια ξεκίνησαν μόλις τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 150 καθηγητές και άλλοι τόσοι μαθητές είπαν «ναι» στη βοήθεια των δασκάλων τους.Από τα Ανω Λιόσια και το Ζεφύρι, την Αργυρούπολη και τη Βάρη μέχρι την Καλαμπάκα, το Καρπενήσι, το Αγρίνιο και τα Γιάννενα, οι τοπικές ΕΛΜΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν στα λεγόμενα «μαθήματα αλληλεγγύης».
Προσφέρονται δωρεάν από εθελοντές καθηγητές του Δημοσίου σε μαθητές που αδυνατούν να πληρώσουν τη μορφωτική τους στήριξη. Φέτος η οικονομική δυσπραγία πολλών οικογενειών ανάγκασε τους γονείς να σταματήσουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους. Αυτά τα παιδιά βρίσκουν σήμερα το «μορφωτικό τους αποκούμπι» στα «φροντιστήρια αλληλεγγύης. Η ενέργεια αυτή των εκπαιδευτικών έχει πάρει τη μορφή κινήματος, καθώς μέρα με τη μέρα στέλνονται ακόμη στα σχολεία ανακοινώσεις που ζητούν τη συμμετοχή των καθηγητών στο «κίνημα βοήθειας των παιδιών».
Τώρα που σφίγγει τα λουριά της δημόσιας παιδείας το υπ. Παιδείας καταργώντας τα «κρατικά φροντιστήρια», οι εκπαιδευτικοί βγάζουν τον παλιό καλό τους εαυτό. Ο ρόλος του δασκάλου έρχεται ξανά στην επιφάνεια σήμερα που οι μαθητές έχουν την ανάγκη του...
Το... κίνημα εξαπλώνεται. 
Η πρωτοβουλία ανάπτυξης του θεσμού αλληλεγγύης ανήκει σε δύο ΕΛΜΕ που την πρωτοξεκίνησαν. Η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, που περιλαμβάνει τις περιοχές του Αγίου Δημητρίου, Βάρης, Βούλας, Ελληνικού, Αργυρούπολης και η ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής ήταν αυτές που κάλεσαν πρώτες τους καθηγητές τους στον πρωτότυπο αυτό εθελοντισμό. Ακολούθησαν το Καρπενήσι και η Καλαμπάκα.
«Τα μαθήματα αλληλεγγύης είναι μια απάντηση στην πρόσφατη κατάργηση της πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας. Σκοπός τους είναι να ενισχύσουν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, να δώσουν μια ηθική διάσταση στο έργο των καθηγητών, αλλά και να χτιστούν νέες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ καθηγητών και μαθητών», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, Βασίλης Τζαφάς, συμπληρώνοντας: «Εμείς έχουμε υπό την ομπρέλα μας 80 σχολεία και ήδη 18 καθηγητές μας κάνουν απογευματινά μαθήματα σε 50 μαθητές, ενώ άλλοι 30 εκπαιδευτικοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στα νέα τμήματα που ετοιμάζονται.
Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής κρίσης που πλήττει όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τη νεολαία έχει αποφασιστική σημασία να αναπτυχθούν κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης για την προστασία βασικών, στοιχειωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των πιο φτωχών στρωμάτων του λαού και της νεολαίας».
Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί της Νότιας Αθήνας προσφέρουν μαθήματα και στους μαθητές του Παιδικού Χωριού SOS στη Βάρη.
3o ΑΛΙΜΟΥ
Δείχνουμε τον αληθινό ρόλο του δασκάλου
«Οταν μας εστάλη για πρώτη φορά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για τα δωρεάν μαθήματα, δεν πίστευα ότι θα ενδιαφερθούν οι μαθητές. Τώρα μας έρχονται παιδιά από διάφορα σχολεία του δήμου μας. Θεωρώ ότι αυτή η κίνηση των εκπαιδευτικών είναι μια ποιοτική στροφή στο προφίλ των καθηγητών των δημόσιων σχολείων. Αρκετά μέχρι σήμερα είχε ακυρωθεί ο εκπαιδευτικός του σχολείου. Αυτή η ενέργεια επαναφέρει στο προσκήνιο τον αληθινό ρόλο του δασκάλου, που είναι κοντά στον μαθητή και στις ανάγκες του. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που αυτές οι ανάγκες γίνονται μεγαλύτερες και πιο πιεστικές πρώτα για τον μαθητή του», συμπληρώνει η διευθύντρια του 3ου Λυκείου Αλίμου, Χριστίνα Γιανουκάκου.
Ανω Λιόσια
Φτιάξαμε τμήματα με 20 - 30 μαθητές
« Η προσπάθειά να βοηθήσουμε τους μαθητές μας ξεκίνησε από την ανάγκη που είχαν για επιπλέον στήριξη στα μαθήματά τους τα ίδια τα παιδιά. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πολλοί γονείς έκοψαν το φροντιστήριο από τα παιδιά τους. Η ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων έχει 15 σχολεία που επιβλέπει. Μέχρι στιγμής έχουμε δημιουργήσει τμήματα φροντιστηριακά για 20 με 30 μαθητές. Η ανταπόκριση εκπαιδευτικών και μαθητών είναι μεγάλη.
Απευθυνόμαστε σε μαθητές με μαθησιακά κενά και οικονομικές δυσκολίες, που φοιτούν στην Γ’ Λυκείου ΓΕΛ & ΕΠΑΛ. Η βοήθεια αφορά τα περισσότερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα», μας λέει η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων Λύντια Μαργαρώνη.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.