Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

«Δέχομαι μόνο τα εργοστάσια μέσης και χαμηλής όχλησης»

Δεν δέχομαι ως πρώην Δήμαρχος και ως κάτοικος της περιοχής κάτι παραπάνω από εργοστάσια φυσικού αερίου και λευκολίθου και, συγκεκριμένα, όσα εργοστάσια  είναι μέσης και χαμηλής όχλησης.
Ο πρώην Δήμαρχος Κηρέως Πρόδρομος Ενωτιάδης μίλησε αποκλειστικά στον «Παλμό» για το ακανθώδες θέμα της ΒΙ.ΠΕ. που απασχολεί τόσο την τοπική κοινωνία του Μαντουδίου και της Αγίας Άννας, όσο και της υπόλοιπης Βόρειας Εύβοιας.
Μετά την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 8ης Αυγούστου, στην  οποία και παραβρέθηκε, δήλωσε τα εξής:
«Η ΤΕΡΝΑ το 2009 αγόρασε την πρώην επιχείρηση Σκαλιστήρη και πλήρωσε 11 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο. Πλήρωσε επίσης  και τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους έξι - επτά ετών και μαζί με τους φόρους, Ξεπέρασε το ποσό των 21 εκατομμυρίων ευρώ. Αγόρασε παράλληλα και όλες τις ιδιόκτητες εκτάσεις 2.500 στεμμάτων και το δικαίωμα έρευνας και μεταλειοκτησίας 40.000 στρεμμάτων.
Υπήρξε κάποια επαφή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης και έγιναν παράλληλα δύο με τρία Δημοτικά Συμβούλια, στα οποία παρουσιάστηκαν στελέχη της επιχείρησης. Προέκυψε το θέμα του λιθάνθρακα και όταν πλέον το θέμα αυτό έληξε, είχα συνάντηση με τον κ. Περιστέρη, Πρόεδρο της επιχείρησης, με τον οποίο και έγιναν συζητήσεις για τη χρήση του φυσικού αερίου.

Η εταιρεία αποφάσισε να γίνουν εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, μαζί με τη ΔΕ.ΦΑ (Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου), στο χώρο που ήταν τα εργοστάσια λευκολίθου. Το φυσικό αέριο θα ερχόταν με αγωγό. Υπήρχαν τρείς λύσεις. Η πρώτη από την Μαγνησία με υποθαλάσσιο αγωγό, στην Αιδηψό και στη συνέχεια στο Μαντούδι, η δεύτερη από Λάρυμνα - Λίμνη –Μαντούδι και η τρίτη από Αλιβέρι – Μαντούδι.  Αποφάσισε επίσης να λειτουργήσουν και ένα τμήμα λευκολίθου. Η εκμετάλλευση λευκολίθου να είναι υπόγεια και για αυτό ετοίμασαν μελέτη για Γερόρεμα - Μουρτίτσα και Πλακαριά. Έχουν καταθέσει όλα τα απαιτούμενα στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. για την υπόγεια εκμετάλλευση. Ο διαχωρισμός θα γίνεται επιφανειακά.
Παράλληλα, κατέθεσε αίτηση να κάνει έρευνα και μελέτη αξιοποίησης. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει επιβεβαιωτική έρευνα, για να διαπιστωθεί εάν όντως υπάρχει λευκόλιθος. Παράλληλα απέναντι στους Φούρνους υπήρχε περιοχή που έριχνε τα απόβλητα, δηλαδή το σκάρτο λευκόλιθο σε ιδιόκτητα οικόπεδα, στα οποία και πρότειναν να δημιουργηθεί βιομηχανικό πάρκο, όπως για παράδειγμα του Αγίου Αθανασίου στη Θεσσαλονίκη. Για αυτό το λόγο μας πρότεινε να δούμε και τη λειτουργία του. Πήγε πράγματι αντιπροσωπεία του Δήμου, βρήκαμε τον Δήμαρχο και διαπιστώσαμε πως συμμετέχει ο Δήμος, καθώς και τι βιομηχανίες δέχεται το Πάρκο. Παράλληλα δεχτήκαμε, τον Μάιο του 2010 και τον υπεύθυνο του τομέα Β.ΙΟ.ΠΑ. και Β.Ι.Π.Ε. της εταιρείας ΤΕΡΝΑ κ. Μπενόπουλο καθώς και καθηγητές του Πολυτεχνείου».

Ερ.: Τότε λοιπόν γιατί αναφερόμαστε σε ΒΙ.ΠΕ;
Απ.: «Αυτό ρωτήσαμε και εμείς. Και μας διευκρίνισαν ότι αυτά τα δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής δεν γίνονται σε Πάρκο. Παράλληλα τονίσαμε την πρόθεσή μας η πλειοψηφία των εργοστασίων να είναι μέσης και χαμηλής όχλησης και να έχει εργοστάσιο φυσικού αερίου και λευκολίθου. Μας διευκρίνισαν επίσης, ότι σε έξι στρέμματα δεν είναι δυνατόν να στηθούν ούτε διυλιστήρια ούτε πυρηνικά».
Την ίδια εποχή ο Δήμαρχος Νηλέως Γιάννης Περήφανος, με επιστολή του είχε την άποψη να μην συζητηθεί το θέμα, ενώπιον επερχόμενου Καλλικράτη και απάντησα ότι πρέπει να πάρουμε θέση, διότι οι επενδυτές δεν βρίσκονται εύκολα».

Ερ.: Είναι αλήθεια ότι πήρατε θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 8 Αυγούστου 2011, για μείωση του μισθώματος της Λ.ΝΑΥΣ Α.Ε.;
Απ.: «Το Δεκέμβριο του 2011, ήρθε έγγραφο από τη Νομαρχία και ζητούσε την γνωμοδότηση του Δήμου για την επισκευή της σκάλας φόρτωσης. Σύμφωνα με το νόμο, αν δεν υπάρξει απάντηση σε ένα μήνα του φορέα, αυτό σημαίνει σύμφωνη γνώμη του Δήμου. Το έθεσα θέμα στο τότε Δ.Σ., διότι ο γερανός κατέρρεε και η ΤΕΡΝΑ ήθελε να κάνει τη συντήρησή του. Παράλληλα δώσαμε έγκριση ότι οποιαδήποτε βιομηχανία μπορεί να χρησιμοποιεί το βιολογικό βιομηχανικών λυμάτων, που είναι κατασκευασμένο από το 2000, ώστε να υπάρχει και κέρδος για το Δήμο. Η περιοχή θέλει να υπάρχει βιομηχανία και είναι στο Ρυθμιστικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, χαρακτηρισμένη ως μεταλλευτική περιοχή, η οποία εμπεριέχει και βιομηχανίες. Θα ήθελα επίσης να σημειωθεί, ότι όλα τα Δημοτικά Συμβούλια ήταν ανοικτά με παρόντα 100-200 άτομα. Στο Δ.Σ. που έγινε πρόσφατα (8.8.2011) παρουσιάστηκα, μετά από πρόσκληση, για να πω τι ήξερα για τη Λ.ΝΑΥΣ. Α.Ε. Είπα λοιπόν ότι η εταιρεία μετά από δυόμισι χρόνια δεν έχει πάρει ακόμη οριστική άδεια λειτουργίας και ζητά ετεροχρονισμό του μισθώματος. Δηλαδή μέχρι να πάρει την οριστική άδεια να πληρώνει προσωρινά μικρότερο μίσθιο και να καταβάλλει τη διαφορά μετά την έγκριση των αδειών, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από το Δ.Σ».

Ερ.:Η τελευταία απόφαση που λάβατε ως Δήμαρχος Κηρέα και αφορά τη σκάλα φόρτωσης συζητείται και χαρακτηρίζετεαι άκυρη.
Απ.: «Δεν υπάρχει άκυρη απόφαση»

Ερ.: Γιατί δεν παρευρεθήκατε στο τελευταίο έκτακτο Συμβούλιο του Δήμου, το οποίο έγινε και στο Μαντούδι;
Απ.:  «Δεν ειδοποιήθηκα»

Ερ.: Τι νομίζετε ότι είναι τελικά καλύτερο για την περιοχή. Η δημιουργία Β.Ι.Ο.ΠΑ. ή Β.Ι.Π.Ε.;
Απ.: «Δεν δέχομαι ως πρώην Δήμαρχος και ως κάτοικος της περιοχής κάτι παραπάνω από εργοστάσια φυσικού αερίου και λευκολίθου και, συγκεκριμένα, όσα εργοστάσια  είναι μέσης και χαμηλής όχλησης. Δεν δέχομαι να επικαλούνται ορισμένοι το περιβάλλον και όταν μάλιστα στην Αγία Άννα όλοι οι βόθροι είναι απορροφητικοί. Μέχρι τον Αύγουστο, που δεν υπήρχαν παραθεριστές, δεν ασχολιόταν κανείς. Αυτοί που κινούν τα νήματα είναι παραθεριστές του ενός μήνα. Μετά τον Σεπτέμβριο αν θα υπάρχει ένα 10% από όλους αυτούς είναι ζήτημα. Τον πρώτο λόγο έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι. Δυστυχώς, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή υπάρχει μείωση πληθυσμού περίπου κατά 4.000. Από 15.600 ο πληθυσμός συνολικά ανέρχεται στις 11.690.»
Πάρη Ντελκή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.