Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Αγρ. Συν/μός Μαντουδίου για τη ΒΙ.ΠΕ.ΒΕ.


ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ
          Μαντούδι Ευβοίας. Τ.Κ. 34 004
Μαντούδι, 12 Σεπτεμβρίου 2011
                            Αρθμ. Πρωτ. 475

Προς
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λαμία


Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε και Μέλη της Επιτροπής,
Στα πλαίσια της επικείμενης Συνεδρίασης της Επιτροπή για την εξέταση της ΜΠΕ της σχεδιαζόμενης στο Μαντούδι ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε. σας καταθέτουμε τις απόψεις του Συνεταιρισμού μας, τις οποίες θα θέλαμε να λάβετε υπόψιν σας για τη λήψη της σχετικής απόφασης.


Η μεταλλευτική δραστηριότητα και ο Λευκόλιθος έχει ιστορία αιώνα στο Μαντούδι. Ανάλογη και πολύ μεγαλύτερη ιστορία έχει η γεωργία. Ο κάμπος με 6.500 στρεμμ. γής υψηλής παραγωγικότητας έθρεψε  για αιώνες το Μαντούδι και τις γύρω περιοχές. Για μια μεγάλη περίοδο αυτές οι δύο δραστηριότητες συνυπήρξαν, όχι όμως ισότιμα αλλά με καταπίεση της γεωργίας. Η βιομηχανική δραστηριότητα των Φούρνων έδωσε ψωμί σε όλη την Εύβοια και σ όλη την Ελλάδα όμως με την έντονη και ασύδοτη ρύπανση ,μόλυνε και υποβάθμισε τον κάμπο Μαντουδίου, στερώντας τη δυνατότητα των φημισμένων ποιοτικών και παραδοσιακών καλλιεργειών που τον έκαναν διάσημο, όπως τα φασόλια (3.000 χιλ.τόννους ετησίως  και τα καρπούζια (50.000 χιλ.τόννους ετησίως) έως τις αρχές της 10ετίας του 1980 με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του επαγγέλματος την απαξίωση της αγροτικής γης και περιουσίας και τη δημιουργία ανέργων αγροτών .

Η αποβιομηχάνιση της περιοχής μετά το 1990 άλλαξε δραματικά τα δεδομένα. Πολλοί πρώην άνεργοι επέλεξαν να γίνουν αγρότες. Στα 20 χρόνια έγιναν μεγάλες δημόσιες & ατομικές επενδύσεις στον κάμπο με ένα από τα ποιο σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα σ΄ολη την Ελλάδα, τα χωράφια σταδιακά αποτοξινώθηκαν από τη ρύπανση των Φούρνων (είχαν επιβαρυνθεί με τόνους σκόνης μαγνησίτη) και πλέον το αγροτικό εισόδημα ζει τις οικογένειές μας ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για την αναβίωση της βιομηχανίας στην περιοχή μας.

Θεωρούμε το δικαίωμα της εργασίας ιερό για ΟΛΟΥΣ.Με αυτή την προσέγγιση είμαστε ανοιχτοί σε κάθε επιχειρηματική πρόταση  -όπως η μεταλλευτική δραστηριότητα και η δημιουργία βιομηχανικού πάρκου –εφόσον  δεν επιβαρύνει την υγεία μας, σέβεται το περιβάλλον, προσφέρει θέσεις εργασίας στους συμπολίτες μας, δεν θίγει την δική μας εργασία όπως και κανέναν άλλο παραγωγικό κλάδο σε μια ισόρροπη ανάπτυξη  που δρουν αρμονικά όλες μεταξύ τους. Το ζήτημα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και όχι να αλλάξουμε ρόλους, ο άνεργος να γίνει εργαζόμενος και ένας άλλος εργαζόμενος από άλλον παραγωγικό κλάδο να σπρωχθεί στην ανεργία.
Η πρόθεση δημιουργίας ΒΙΠΕ στην περιοχή μας προβληματίζει και ανησυχεί τους αγρότες κυρίως για τους παρακάτω βασικούς λόγους:
  • 1.    Ποιοτική υποβάθμιση των χωραφιών μας λόγω ενδεχόμενης ρύπανσης από τη βιομηχανική δραστηριότητα στους Φούρνους. Αναγνωρίζουμε ότι έχει βελτιωθεί η τεχνολογία και έχουν αυστηροποιηθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, όμως στην Ελλάδα έχουμε παραδείγματα λειτουργούντων επιχειρήσεων να ρυπαίνουν ανενόχλητα.
  • 2.    Δυσφήμιση των παραγόμενων προϊόντων μας γνωστά στις αγορές ως «Μαντουδίου», λόγω της ΒΙΠΕ δίπλα στον κάμπο  και θα λειτουργήσει αρνητικά.
  • 3.    Υπονόμευση κάθε επενδυτικής προσπάθειας του αγροτουρισμού σε όλη την ευρύτερη περιοχή και ακύρωση κάθε σκέψης παραγωγής βιολογικών προϊόντων στον κάμπο Μαντουδίου
  • 4.    Υποβάθμιση της κτηνοτροφίας και του δασικού οικοσυστήματος,

Μας προβληματίζει επίσης, ότι τόσο η επενδύτρια εταιρεία, όσο και ο κοινωνικός διάλογος που αναπτύσσεται για το θέμα δεν αναφέρονται καθόλου στους συγκεκριμένους προβληματισμούς μας. 
Ούτε βεβαίως η επενδύτρια εταιρεία  μιλά  για ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ οφέλη τα οποία θα μπορούσε να ήταν για τον αγροτικό τομέα :
·         Κάλυψη των δαπανών ρεύματος του ΤΟΕΒ και των αγροτικών δραστηριοτήτων στον κάμπο από την ΤΕΡΝΑ και συντήρηση των αγροτικών δρόμων – αποστραγγιστικών τάφρων - δικτύου από τη ΒΙΟΜΑΓΝ. (κάλυψη μέρους των κιλοβατώρων  των σπιτιών του Μαντουδίου , όπως γίνεται όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις από τη ΔΕΗ).
·         Δέσμευση συγκεκριμένων δράσεων φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνονται στους Περιβαλλοντικούς Όρους,  όπως  :
α) το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής δεν θα εγκαταστήσει πυλώνες Υψηλής Τάσης στον Κάμπο και θα υπογειοποιήσει το δίκτυο μεταφοράς σε μια ακτίνα 2χλμ από τους οικισμούς και τις καλλιέργειες
β) χρήση των πιο προηγμένων τεχνολογιών προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πχ. είναι αδιανόητο να χρησιμοποιείται καθαρό νερό για την ψύξη της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, όταν υπάρχουν νεότερες τεχνικές ψύξης, χωρίς συνεχή τροφοδότηση νερού και συνεπώς χωρίς θερμική ρύπανση.
γ) Δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στο χώρο της επένδυσης προκειμένου να ελέγχεται η ποιότητα των επεξεργασμένων λυμάτων και να έχει την ευθύνη οποιοδήποτε παραβιάσεων.
δ) Δημιουργία και λειτουργία (με δαπάνες της επενδύτριας εταιρείας) σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής - εδαφικής ρύπανσης, η διαχείριση - έλεγχος των οποίων, όπως και  των επεξεργασμένων λυμάτων να γίνεται από μεικτό φορέα (επενδυτής– Δήμος – εκπρόσωποι αγροτών)
ε) Αύξηση του πλάτους της περιμετρικής ζώνης πρασίνου, ώστε να υπάρξει οπτική απομόνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στους Φούρνους
στ) Δημιουργία ταμείου αποζημίωσης αγροτών σε περίπτωση ατυχήματος.
·         Δέσμευση η οποία θα συμπεριλαμβάνεται στους Περιβαλλοντικούς Όρους ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ η εγκατάσταση, μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, λυμάτων, τοξικών,  καύσης σκουπιδιών (rdf), ραδιενεργών κλπ, κλπ.

Με διάθεση παράλληλης και ισόρροπης ανάπτυξης όλων των παραγωγικών κλάδων, χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης με οποιονδήποτε, καταθέτουμε τις απόψεις μας και συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, οι οποίες θα θέλαμε να εξεταστούν και εισακουστούν από την Επιτροπή Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.