Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ναί στην ΤΕΡΝΑ απο την Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος. Έντονες οι αντιδράσεις και οι αποδοκιμασίες των κατοίκων της περιοχής. Δεσμεύσείς Περγαντά για μη καύση σκουπιδιών

 ΑΠΟ:eleutherifoni.blogspot.com ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Με ψήφους επτά υπέρ και δύο κατά του κ. Στουπή και της κ. Ντούρου η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, γνωμοδότησε υπέρ τις έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που κατέθεσε ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ για δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής στο Μαντούδι. Η απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και αποδοκιμασιών από τους 100 και πλέον πολίτες, που βρέθηκαν μαζί με την Πρωτοβουλία κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ. στη συνεδρίαση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συζήτηση των υπόλοιπων θεμάτων να διακοπεί για αρκετή ώρα. Να σημειώσουμε, ότι παρόν στη συνεδρίαση ήταν ο Αντιδήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας Γιάννης Καντζούρας, ο οποίος εξέφρασε τις θέσεις της Δημοτικής Αρχές υπέρ της σχεδιαζόμενης επένδυσης από την ΤΕΡΝΑ.

το μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ. Βαγγέλης Καραγιώργος
Από την έναρξη της συνεδρίασης, η ατμόσφαιρα ήταν έντονα φορτισμένη        ιδιαίτερα και μετά την πρόθεση του Προέδρου της Επιτροπής Νίκου Μπέτσιου, να μην επιτρέψει να μιλήσουν όσοι είχαν ήδη τοποθετηθεί στην προηγούμενη Επιτροπή, θεωρώντας ότι η συζήτηση του θέματος έχει εξαντληθεί. Ο κόσμος φώναζε ότι και οι εκπρόσωποι της ΤΕΡΝΑ είχαν τοποθετηθεί την προηγούμενη φορά, γιατί λοιπόν κατ’ εξαίρεση, να μιλήσουν και πάλι.
Πρώτος το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης και Αγίας Άννας Γιάννης Καντζούρας, που εξέφρασε τη θέση της Δημοτικής Αρχής υπέρ της σχεδιαζόμενης επένδυσης, πιστεύοντας ότι έτσι θα λυθεί το οξύ πρόβλημα στην περιοχή. Επίσης, τόνισε πως η βούληση των περισσότερων κατοίκων της περιοχής, είναι η δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. παρουσιάζοντας ψηφίσματα Συλλόγων και Φορέων.
Γιάννης Περήφανος
Στη συνέχεια ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου, Στάθης Λιαγκάκης, τόνισε ότι τα όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος είναι αυθαιρεσίες, διότι και αυτός μετέχει στο Κυνηγετικό Σύλλογο και ουδέποτε το Συμβούλιο συνεδρίασε για να πάρει τέτοια απόφαση. Επίσης ανέφερε, πως από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει παρθεί καμία απόφαση υπέρ της ΒΙ.ΠΕ., αφού ο Δήμαρχος κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, δεν δέχτηκε να συζητηθεί το θέμα ως προ ημερήσιας διάταξης και το παρέπεμψε σε επόμενο τακτικό συμβούλιο.
Γιάννης Χαλιούλιας
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Μείζονος Μειοψηφίας Γιάννης Χαλιούλιας, τάχθηκε υπέρ της επένδυσης, τονίζοντας μάλιστα «πως είναι τιμή μας που η ΤΕΡΝΑ κάνει τέτοια επένδυση στην περιοχή…».
Ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Γιάννης Περήφανος, δήλωσε ότι η παράταξη του είναι υπέρ της προσέλκυσης επιχειρήσεων χαμηλής και μεσαίας όχλησης όχι όμως υψηλής. Επίσης, επισήμανε ότι στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον, η εταιρεία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επενδύσεις 800.000 ευρώ όπως λέει, αλλά θα κάνει άλλες εγκαταστάσεις χαμηλότερου κόστους, οι οποίες θα είναι επιβλαβής και επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ Δημήτρης Λουκόπουλος
Ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ Δημήτρης Λουκόπουλος, αναλώθηκε περισσότερο πάνω σε τεχνικά θέματα και ανέφερε κλείνοντας, πως δεν υπάρχει πρόθεση από την εταιρεία να κάνει κάτι επιβλαβές για τους κατοίκους και το περιβάλλον.
Βαγγέλης Αποστόλου
Ο πρώην βουλευτής Εύβοιας του Συνασπισμού Βαγγέλης Αποστόλου στην τοποθέτηση του επισήμανε, ότι η σημερινή απόφαση θα είναι καθοριστική για το μέλλον ολόκληρης της Βόρειας Εύβοιας.
Σοφία Ντούρου
Νίκος Στουπής
Στη συνέχεια έγιναν οι τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων, όπου αρνητικοί στη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ., όπως και την προηγούμενη φορά ήταν η Σοφία Ντούρου και ο Νίκος Στουπής (δείτε σχετικά video).
Ο Εκπρόσωπος του Μεταλευτικού Παρατηρητηρίου 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κατά την εισήγηση του πρότεινε να εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που κατέθεσε η ΤΕΡΝΑ υπό αυστηρούς όρους και επίσης δεσμεύτηκε, όταν κατατεθεί η μελέτη για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, το θέμα να συζητηθεί απευθείας από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η εισήγηση του Προέδρου έγινε δεκτή με επτά ψήφους υπέρ και δύο κατά.

Αποδοκιμασίες 

Μετά τη λήψη της απόφασης έντονες ήταν οι αντιδράσεις και οι αποδοκιμασίες των πολλών παρευρισκόμενων κατοίκων της περιοχής, όπου κατέλαβαν τα έδρανα και δεν άφηναν να συνεχιστεί η συζήτηση των υπόλοιπων θεμάτων (δείτε σχετικά video). 
Αποδοκιμασίες 
Στη συνέχεια η Πρωτοβουλία των κατοίκων ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ. μαζί με τον Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Γιάννη Περήφανο και τον πρώην Βουλευτή Εύβοιας του Συνασπισμού Βαγγέλη Αποστόλου, πήγαν στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά και έθεσαν τα αιτήματά τους. Ο Περιφερειάρχης απάντησε, ότι είναι ενάντιος στην καύση σκουπιδιών σε όλη την Περιφέρεια και δήλωσε, ότι όταν η εταιρία φέρει προς έγκριση τη μελέτη για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, τότε θα γίνει εκτενής και λεπτομερής διαβούλευση και η απόφαση θα παρθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Γιάννης Δραπανιώτης
Γιώτα Περήφανου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.