Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Προστατεύομενοι Αρχαιολογικοί Χώροι και Διατηρητέα Κτίρια στο Δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Άγιας Άννας

Aπο:kireas.org


Η αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν περιορίζεται  μόνο στο ότι λειτουργεί σαν πόλος έλξης για τους τουρίστες και στο  ότι ομορφαίνει το δήμο μας.  Η πολιτιστική κληρονομιά  είναι μια απτή μαρτυρία των ριζών μας,  της κοινής ιστορικής πορείας μας,  χωρίς την οποία το παρόν μας θα ήταν φτωχό και το μέλλον μας στείρο.  Η πολιτιστική κληρονομία  είναι θεμελιώδες στοιχείο της  ταυτότητας του δήμου μας με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.  Συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής και στο χαρακτήρα και την αισθητική του περιβάλλοντος  που ζούμε. Η  προστασία, διατήρηση και ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας  είναι κάτι παραπάνω από ηθική υποχρέωση και θα πρέπει να εμπνέει και να ενσωματώνεται  στις στρατηγικές προτεραιότητες βιώσιμης  ανάπτυξης.
"Μεγάλη Οικία" Μαντουδίου(Σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης)

Για την καλύτερη προστασία της  πολιτιστικής κληρονομιάς και για να υποβοηθήσει το έργο του δήμου ο Kireas.org  κατέγραψε τους  επίσημα αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Πολιτισμού αρχαιολογικούς  χώρους της περιοχής καθώς και τα ανακηρυγμένα σαν  προστατευόμενα μνημεία του δήμου. Τα τοπογραφικά  όρια των αρχαιολογικών χώρων μεταφερθήκαν από τα σχετικά ΦΕΚ σε χάρτη του google. Στο δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Άγιας Άννας επίσημα υπάρχουν 6 οριοθετημένοι αρχαιολογικοί χώροι,  6  αρχαία μνημεία, 25 διατηρητέα κτήρια  νεώτερης περιόδου και 3 διατηρητέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις (ένα  επεξεργασίας ρητίνης και δυο εξόρυξης λευκόλιθου). 

Επίσημα, σαν  αρχαιολογικοί χώροι  αναγνωρίζονται: 1) η αρχαία Κήρινθος, 2) η νησίδα του Αγίου Βασιλείου στην Αγία Άννα, 3) ο λόφος Καστρί στο Προκόπι, 4) ο λόφος Καστρί ή Λούτσας στην Κήρινθο, 5) το ύψωμα Έλληνας μεταξύ Σκεπαστής και Κεράμεια και 6) η Αρχαία πόλη των Οροβιών γύρω από το λόφο του προφήτη Ηλία στις Ροβιές.  Στα  διατηρητέα μνημεία  συμπεριλαμβάνονται: ο Φράγκικος πύργος των Ροβιών,  τα  παλαιοχριστιανικά ερείπια στην Παναγίτσα της Λιμνης, η μονή Γαλατακίου, το εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Πήλι. (δες χάρτη  http://g.co/maps/gnxv7 )

Η  καταγραφή και γεωγραφική αποτύπωση των αρχαιολογικών  χώρων και μνημείων κατάδειξε σοβαρές παραλήψεις. Χώροι και μνημεία  όπως το Μαντείο του Σεληναίου Απόλλωνος στον Άγιο Ταξιάρχη ,  Τα βυζαντινά ερείπια του λόφου Αγιανάκου  και η θέση βόρεια του Παλαιοχωρίου στις Ροβιές, το κάστρο της Κλεισούρας νότια του Προκοπίου, η θέση Ντούρλα  στην Αγία Άννα, η θέση Λουτρό στον Κοτσικιά,  ο πύργος Μπέζα στην Δαφνούσα,  ο Σταυρεπίγαστος ναός της Τσούκας , το αρχοντικό Τοπάζη στις Κεχριές  κ.α.  δεν συμπεριλαμβάνονται στις λίστες προστατευόμενων του υπουργείου πολιτισμού.

Από το Σύνταγμα η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι  υποχρέωση του Κράτους. Για τη διαφύλαξή  του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα.   Σε τοπικό επίπεδο ο δήμος έχει  και αυτός ευθύνη για την προστασία μνημείων και αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων στην περιοχή του  (άρθρο 75 παρ. στ του N. 3463/2006).Τα  στοιχεία και  χάρτες  που παραθέτουμε μπορούν να αξιοποιηθούν από την  δημοτική αρχή και άλλους εμπλεκόμενους φορείς   για την καλύτερη νομοθετική όσο και για την ουσιαστική  προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Ο αναλυτικός χάρτης με τα όρια των αρχαιολογικών χώρων  και τα στοιχεία  για κάθε χώρο είναι αναρτημένα  στο http://kireas.org/arxaiol.htm

Kireas.org
Ο σύλλογος όλων των δημοτών





Αρχαιολογικοί χώροι



Αρχαιολογικός χώρος αρχαίας Κηρίνθου


Ο χώρος συμπεριλαμβάνει την ακρόπολη της αρχαίας Kηρίνθου,  εγκατάσταση των μεσοελλαδικών χρόνων, κεραμεική προϊστορικών χρόνων, διάσπαρτο οικοδομικό υλικό, ορατά οικοδομικά λείψανα, κιβωτιόσχημοι και κεραμοσκεπείς τάφοι κ.ά.
Σχετικές αποφάσεις:  ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/1926/92/7-11-2000 - ΦΕΚ 1410/Β/17-11-2000
  Ο χώρος περικλείεται μέσα στις κόκκινες γραμμές στο παρακάτω χάρτη

 

 


 

Nησίδα Aγίου Bασιλείου

Σώζονται τείχη οχυρού της κλασικής εποχής. Ενδιάμεσα υπάρχουν ερείπια τοίχων και πολλά όστρακα του Ε' και του Δ' αιώνα π.Χ.. Η περιοχή κατά την αρχαιότητα, κλασικούς ή ελληνιστικούς χρόνους, φέρεται να ήταν σπουδαίο μεταλλευτικό κέντρο, καθώς φαίνεται, από τις σκουριές που βρέθηκαν. Επίσης βρέθηκαν και απολεπίσματα πυριτόλιθου, που ανάγονται στη Μ. Παλαιολιθική εποχή, τεκμήριο ότι υπήρχε εκεί ζωή από τους αρχαιότατους χρόνους.

 

Λόφος Καστρί στο Προκόπι

Λείψανα Μεσαιωνικού πύργου θαμένα στην πυκνή βλάστηση
Δες χάρτη. Ο χώρος περικλείεται μέσα στις κόκκινες γραμμές

 

 

Λόφος Καστρί ή Λούτσας Κηρίνθου

 Eκτεταμένη εγκατάσταση των ελληνιστικών χρόνων ιδιαιτέρου αρχαιολογικού ενδιαφεροντος.
Σχετικές αποφάσεις: ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/46836/2751/29-9-1998 - ΦΕΚ 1182/Β/16-11-1998 
Δες χάρτη. Ο χώρος περικλείεται μέσα στις κόκκινες γραμμές

 

Αρχαιολογικός χώρος στο ύψωμα "Έλληνας" (τείχος)

Κατεστραμένο Φρουριο. Αμυντικά Συγκροτήματα, Αρχαιολογικές Θέσεις, Οικιστικά Σύνολα Χρονική Περίοδος Αρχαιότητα 
Δες χάρτη. Ο χώρος περικλείεται μέσα στις κόκκινες γραμμές

 

Αρχαιολογικός χώρος στο λόφο Προφήτη Ηλία Ροβιών (αρχαία πόλη των Οροβιών)

Αρχαιολογικές Θέσεις, Οικιστικά Σύνολα. Χρονική Περίοδος Αρχαιότητα. Η πόλη των Οροβιών κατεστράφη από φοβερούς σεισμούς και το παλιρροϊκό κύμα, κατά το έκτο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου (426 π.Χ.), σύμφωνα με την αφήγηση του Θουκυδίδη.  Λίγοι μόνο από τους κατοίκους διασώθηκαν. Μέρος της πόλης κατεβυθίστηκε στην θάλασσα. Στο λόφο του Προφήτη Ηλία, φέρεται, να ήταν η ακρόπολη των Οροβιών, αφθονούν τα κλασικά και ρωμαϊκά όστρακα, κομμάτια από διάφορα αγγεία και λίγα λείψανα κτισμάτων. Ο οικισμός μεταφέρθηκε στη θέση Παλαιοχώρι  όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Στην περιοχή των σημερινών Ροβιών ο οικισμός ανασυστήνεται κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων και συνεχίζεται την περίοδο της Φραγκοκρατίας.
Δες χάρτη. Ο χώρος περικλείεται μέσα στις κόκκινες γραμμές


Διατηρητέα μνημεία


Αρχαία μνημεία


Φραγκικός πύργος στις Ροβιές

Σύμφωνα με κάποιους μελετητές το πυργοκάστελο των Ροβιών κτίστηκε από τον Γουλιέλμο Β' τον Βιλλαρδουϊνο, πρίγκιπα της Αχαϊας κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των Ενετών του νησιού ανάμεσα στο 1255 και 1258.


Παλαιοχριστιανική βασιλική στη Λίμνη (ναός Ζωοδόχου Πηγής "Παναγίτσα")

36
Ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη Λίμνη. Γνωστή και ως "Παναϊτσα", είναι χτισμένο στη θέση ρωμαϊκών λουτρών και μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα, στη Λίμνη. Μέσα στο κατώτερο τμήμα του σημερινού παρεκκλησίου βρίσκεται τμήμα αψιδωτού δωματίου με ψηφιδωτό δάπεδο που χρονολογούνται στα τέλη του 5ου μ.Χ. αρχές 6ου μ.Χ. αιώνα. Το εικονογραφικό θέμα του ψηφιδωτού αναπαριστά ψάρια που κολυμπούν. Αλλα τμήματα του μωσαϊκού διακόσμου που ανασκάφηκε τον Σεπτέμβριο του 1960 έχουν αποκολληθεί και μεταφερθεί στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης. Μέσα στο εκκλησάκι βρίσκονται πολλά αρχιτεκτονικά μέλη, που ανήκαν στην προγενέστερη παλαιοχριστιανική βασιλική και ήρθαν στο φως από την ανασκαφή. Πρόκειται για θωράκια, κιονόκρανα, θραύσματα κιονίσκων κ.α.. Στα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής βρέθηκε κυκλικός σκελετός δωδεκάνδηλου του Ε' και ΣΤ' αιώνα, που φέρει την επιγραφή: "Δωρητού και παντός του οίκου αυτού υπέρ ευχής Θεού". Το 1940 βρέθηκε βυζαντινό ανάγλυφο που παριστάνει τη Βάπτιση.
Σχετικές αποφάσεις: ΥΑ 153249/6217 π.ε./10-4-1958, ΦΕΚ 121/Β/29-4-1958
Δες σχέδιο ανάπλασης του χώρου  εδώ

 

Ι. Μονή Γαλατάκι στη Λίμνη

38
Στην περιοχή της μονής Γαλατάκη τοποθετούν την αρχαία πόλη των Αιγών.  Πιθανολογείται οτι  η μονή Γαλατάκη ιδρύθηκε από Βυζαντινό αυτοκράτορα στα τέλη του Ζ' ή στις αρχές του Η' αιώνα. Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ιστορία της μονής απαντούν σε Σουλτανικό ορισμό, ο οποίος εκδίδεται στα 1503 από το Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β'.
 Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή το όνομα  Γαλατάκη οφείλεται από στον πρώτο μετά τον 10ο αιώνα κτήτορα, που ήταν κάποιος πλοίαρχος καταγόμενος από το Γαλατά της Κωνσταντινούπολης (είναι πολύ πιθανό να ονομαζόταν Γαλατάκης).   Κατά μία άλλη εκδοχή το όνομα προέρχεται από τα πολλά και παραγωγικότατα ποίμνια γαλακτοφόρων ζώων που υπήρχαν κάποτε στη περιοχή αυτή. Το καθολικό της μονής είναι ένας σταυροειδής, τετρακιόνιος, εγγεγραμμένος, τρίκογχος ναός με νάρθηκα στον νότιο τοίχο του οποίου έχει προσαρτηθεί παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Από το παρεκκλήσιο υπάρχει μυστική δίοδος, που οδηγεί σε κρυψώνα στην οροφή του ναού, που χρησίμευε ως καταφύγιο των μοναχών κατά τις μουσουλμανικές διώξεις. Το καθολικό, που είναι χτισμένο με το αθωνικό τυπικό, σύμφωνα με την επιγραφή κτίστηκε το 1576 και η αγιογράφησή του έγινε το 1586 με χρήματα του άρχοντα Φραγκουμουστάκη.   Ο νάρθηκας του ναού κοσμείται από τους κύκλους των μαρτυρίων σύμφωνα με το Μηνολόγιο, από τον κύκλο της ζωής του Αγίου Νικολάου, από τις συνθέσεις των Αίνων, της κλίμακος του Ιωάννου και του Κανόνος εις κοιμηθέντας. Στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος  της Μονής υπάρχει χτισμένος ένας ογκώδης και οχυρός πύργος με μεγάλη ιστορία. Το αρχικό κτίσμα που είναι στραμμένο προς την θάλασσα, χρονολογείται στον 15ο αιώνα. Σύμφωνα με μια παράδοση τον πύργο έχτισε (ή επισκεύασε) ο ίδιος ο όσιος Δαυίδ ο Γέροντας για να προστατεύσει τους μοναχούς από τις πειρατικές επιδρομές. Σήμερα το μνημείο, που έχει καλυφθεί από κεραμοσκεπή φιλοξενεί το Αρχονταρίκι και τη βιβλιοθήκη του Μοναστηριού καθώς και μία μικρή έκθεση κειμηλίων της Μονής. Η Μονή Γαλατάκη ήταν ανδρική σε όλη τη διάρκεια της πολύκροτης ιστορίας της. Από το 1946 όμως και μέχρι σήμερα είναι γυναικεία.
Σχετική απόφαση: ΥΑ 153249/6217 π.ε./10-4-1958 - ΦΕΚ 121/Β/29-4-1958

 

I. Nαός της Θεοτόκου στη Λίμνη

O ναός είναι τρίκλιτη βασιλική που χτίστηκε περί το 1837-1859 στη θέση παλαιότερου ναού, ενώ το κωδωνοστάσιο χτίστηκε το 1879 από τον Tηνιακό γλύπτη Mαστρολούκα και αποτελεί χαρακτηριστικό και σπάνιο αρχιτεκτονικό δείγμα για την Eύβοια. Εξω από το ναό, στο νότιο τοίχο, υπάρχει ηλιακό ρολόι. Μέσα στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Λιμνιάς. Η εικόνα βρέθηκε από πλοίαρχο να επιπλέει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λίμνης - Χαλκίδας και κατόπιν μεταφέρθηκε στη Λίμνη με μεγάλη εκδήλωση και τελετή. Ο ναός της Παναγίας της Λιμνιάς φέρεται να ήταν η έδρα της επισκοπής "Καναλίων". Ως ζώνη απόλυτης προστασίας ορίζονται οι δρόμοι που βρίσκονται νότια και ανατολικά του I. Ναού, ο ελεύθερος γύρω από το κωδωνοστάσιο χώρος στα βόρεια, καθώς και ο χώρος του προαυλίου στα δυτικά".  (Φωτογραφίες)
Σχετική Απόφαση: ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ26/27484/708/1-8-1986 - ΦΕΚ 712/Β/23-10-1986



 

Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου Προδρόμου στο Πήλι

 49
Ο μεταβυζαντινός ναός Αγ. Ιωάννου Προδρόμου  χτίστηκε το 1350  και  αποτελεί το μοναδικό μνημείο αυτής της εποχής στην περιοχή. Ο ναός είναι μονόκλιτη θολοσκεπής βασιλική με ημικυκλική αψίδα και εσωτερικά είναι ολόκληρος διακοσμημένος με τοιχογραφίες χρονολογούμενες στο 18ο αι". Η μοναδική εικόνα που παρουσίαζε τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο με το μαθητή του Πρόχορο εκλάπη. Το εκκλησάκι, που βρίσκεται δυο σκαλοπάτια χαμηλότερα του εδάφους, έχει τη μοναδική στο είδος της για την Εύβοια ιδιομορφία να έχει σε μικρή απόσταση από το έδαφος μια λωρίδα με παραστάσεις από την κόλαση. Είναι ακριβώς αυτή η λωρίδα που έχει επικαλυφθεί στα σημεία τουλάχιστον που παρουσιάζονται γυμνά σώματα. Υπάρχει επίσης η παράσταση απεικονίζουσα τις τιμωρίες του μυλωνά και του κρασοπώλη που έκλεβαν τους πελάτες τους. Ο μυλωνάς έχει τη μυλόπετρα κρεμασμένη στο λαιμό ενώ ο κρασοπώλης το βαρέλι.
Σχετική Απόφαση: ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ26/38590/1064/24-9-1996 - ΦΕΚ 926/Β/9-10-1996

 

Ι. Ναός Θεοτόκου στο Πήλι

Βυζαντινή/Μεταβυζαντινή
Σχετική απόφαση: ΥΑ 153249/6217 π.ε./10-4-1958, ΦΕΚ 121/Β/29-4-1958


Νεώτερα Μνημεία

Νερόμυλος της Καραβέλας στην Κήρινθο, Κηρέως
Ο "Νερόμυλος της Καραβέλας",  χτίστηκε το 1890 από τον Αυγερινό Αβέρωφ αποτελεί αντιπροσωπευτικό και αξιόλογο κτίριο της προβιομηχανικής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα. Επίσης ορίζεται ζώνη προστασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία Α, Β, Γ, Δ, Ε, Α στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα, για την προβολή και ανάδειξη του μνημείου". Ν 1469/1950

Μεγάλη Οικία Βουδούρη  στο Μαντούδι


Σχετική απόφαση: ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/4640/19231/16-3-1999 - ΦΕΚ 590/Β/7-5-1999

"ΚΟΝΑΚΙ" ιδ. Φράνσις Νόελ Μπαίηκερ στο Προκόπι

Σχετική απόφαση:ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3059/48073/9-11-1990 - ΦΕΚ 792/Β/17-12-1990

21 διατηρητέα κτίρια στην Λίμνη
Κτίριο ιδ. Φούλης Ραμπονά Μπενετή ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3081/49679/8-1-1987, ΦΕΚ 50/Β/5-2-1987
Κτίριο ιδ. Χριστόφορου Παπαδήμα ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1268/25019/17-5-1994, ΦΕΚ 446/Β/14-6-1994
 Κτίριο Γυμνασίου (παλαιού Νηπιαγωγείου)  ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1268/25019/17-5-1994, ΦΕΚ 446/Β/14-6-1994
Κτίριο ξενοδοχείου "Πλάζα" ιδ. Νικολάου Βλαχούτσικου ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1268/25019/17-5-1994, ΦΕΚ 446/Β/14-6-1994
Κτίριο ιδ. Ν. Βογιατζή ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1268/25019/17-5-1994, ΦΕΚ 446/Β/14-6-1994
Κτίριο στη Λίμνη, ιδ. Σταυρούλας Γραβάνη και Λ. Μακρή ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1268/25019/17-5-1994, ΦΕΚ 446/Β/14-6-1994
Κτίριο στη Λίμνη, ιδ. Σταυρούλας Θεοδώρου ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1268/25019/17-5-1994, ΦΕΚ 446/Β/14-6-1994
Κτίριο στη Λίμνη, ιδ. του δήμου ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2469/41634/31-7-1995, ΦΕΚ 799/Β/14-9-1995
Δύο κτίρια στη Λίμνη, ιδ. Κωνσταντίνου Ξυνού ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3951 π.ε./9879/13-2-1998, ΦΕΚ 244/Β/13-3-1998
Κτίριο στη Λίμνη, ιδ. Ρένας- Μαρίας Βρυσιώτη ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/4988/13938/16-3-1999, ΦΕΚ 293/Β/1-4-1999
 Κτίριο στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στη Λίμνη, ιδ. Ε. Αντωνίου και Ι. Αλεξίου ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3081/49679/8-1-1987, ΦΕΚ 50/Β/5-2-1987
Κτίριο στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στη Λίμνη, ιδ. Νικολάου Παπανικολάου ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3081/49679/8-1-1987, ΦΕΚ 50/Β/5-2-1987
Κτίριο στην οδό Κανάρη στη Λίμνη, ιδ. Ελένης Ευαγγελινού ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3081/49679/8-1-1987, ΦΕΚ 50/Β/5-2-1987
Κτίριο στην οδό Κουντουριώτου στη Λίμνη, ιδ. Τσάκωνα ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3081/49679/8-1-1987, ΦΕΚ 50/Β/5-2-1987
Κτίριο στην οδό Xαλκίδας στη Λίμνη, ιδ. Ιωάννη Μπλουκίδη ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1268/25019/17-5-1994, ΦΕΚ 446/Β/14-6-1994
Κτίριο στην οδό Xαλκίδας στη Λίμνη, ιδ. Τερέζας Καρβούνη και Μαργαζιώτη ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1268/25019/17-5-1994, ΦΕΚ 446/Β/14-6-1994
Κτίριο στην οδό Χαλκίδας 7 στη Λίμνη, ιδ. Ιωάννας Αρβανίτη ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1268/25019/17-5-1994, ΦΕΚ 446/Β/14-6-1994
 Κτίριο στη Λίμνη, ιδ. Γεωργίου Χρυσάνθη ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3081/49679/8-1-1987, ΦΕΚ 50/Β/5-2-1987
Κτίριο στη Λίμνη, ιδ. Σωτήρη Ριτσώνη ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3081/49679/8-1-1987, ΦΕΚ 50/Β/5-2-1987
Κτίριο στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου 29 στη Λίμνη, ιδ. Α. Βλαχούτσικου ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3081/49679/8-1-1987, ΦΕΚ 50/Β/5-2-1987

Ένα διατηρητέο κτίριο στις  Κεχριές
Κτιριο Μαριάννας Σιγούρου  ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1948/30513/21-7-1986 - ΦΕΚ 621/Β/26-9-1986



Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις

Κτίρια του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Επεξεργασίας Ρητίνης  Ν.Ριτσώνη Α.Ε. στη Λίμνη Ευβοίας  ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/Γ/1136/70894/10-12-2003, ΦΕΚ 1889/Β/19-12-2003
Εγκαταστάσεις εξόρυξης λευκολίθου "Βορειά Ρέμα" στη Λίμνη Ευβοίας  ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2498/44348/6-8-1997 - ΦΕΚ 876/Β/2-10-1997

Εγκαταστάσεις εξόρυξης λευκολίθου στο Πήλι   ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/641/23216/13-5-1998 - ΦΕΚ 519/Β/28-5-1998
ΠΗΛΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
 

 

Νομοθετική Προστασία









 

 

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.