Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

1η Φεβρουαρίου σήμερα. Καλό μήνα και Χρόνια Πολλά.

Aπο:Nikos Skoumpris
Κεράμεια, Τρύγος, 1971 - Με τις γιαγιάδες μου Παναγιού και Λένη
‎1η Φεβρουαρίου σήμερα. Καλό μήνα και Χρόνια Πολλά.
Γιορτάζει ο Άγιος Τρύφωνας των αμπελιών και των αμπελουργών.

Ο Άγιος Τρύφωνας θεωρείται από το λαό μας ως ο προστάτης - φύλακας των αμπελιών και γενικότερα των αγρών, της βλάστησης, των καλλιεργειών.
Γι΄ αυτό και οι γεωργοί μας τον τιμούσαν ιδιαίτερα. «Μεγάλη γιορτή τ’ Αη Τρύφωνα, φυλάει τα τρυφερά», λέει η κυρά Ασημένια, δίνοντας ταυτόχρονα τη δική της, λαϊκή, σοφή …ετυμολογία, μια ζωή αγρότισσα που ξεθράκωσε τον κάμπο με τα χέρια της.

Μόλις λίγα χρόνια πριν, το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου ζούσε από τη γεωργία. Κάθε αγροτική οικογένεια έφτιαχνε απ΄ το δικό της αμπέλι, το δικό της κρασί, για τις χαρές, τις γιορτές, τα γλέντια αλλά και τις λύπες της ζωής. Κι ο `Αγιος Τρύφωνας ήταν ο Άγιος προστάτης τους. Προστάτευε τα αμπέλια τους και τις σοδιές τους από τις αναποδιές της φύσης. Αντίξοες καιρικές συνθήκες, ασθένειες, έντομα, κάμπιες αλλά και ποντικοί υποχωρούσαν μπροστά στην επίκληση του Αγίου Τρύφωνα. Είναι ο Άγιος που παριστάνεται ακόμα και στις εικόνες με το αμπελουργικό κλαδευτήρι στο χέρι.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον γιορτάζουμε την 1η Φεβρουαρίου, την εποχή που ξεκινά η σημαντικότερη ίσως αμπελουργική φροντίδα, το κλάδεμα του αμπελιού. Μια τεχνική εργασία για την οποία χρειάζεται πείρα, μαστοριά και γνώση του κάθε αμπελιού. Κλαδεύοντας, ο αμπελουργός επεμβαίνει δυναμικά στο αμπέλι του και ρυθμίζει την ποσότητα άρα και την ποιότητα της παραγωγής του, ενώ καθορίζει αναπόφευκτα τη διάρκεια της ζωής αλλά και την υγιεινή κατάσταση των κλημάτων.

Δικαίως λοιπόν σήμερα είναι μεγάλη ημέρα για τους γεωργούς μας και ιδιαίτερα για όσους έχουν κάποια σχέση με τα αμπέλια και το κρασί.

Δικαίως τα πανηγύρια, στις αμπελο-οινικές περιοχές, κυρίως της βόρειας Ελλάδας, όπου τιμάται ιδιαίτερα ο Άγιος Τρύφωνας. Κρίμα που δεν κατορθώσαμε να πάμε με τον ΜΑΚΙΣΤΟ στο ξακουστό πανηγύρι της Γουμένισσας με τα σπουδαία κρασιά της. Ας ελπίσουμε να τα καταφέρουμε του χρόνου.

Μέχρι τότε Χρόνια μας πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.