Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Η "Μεγάλη Οικία " Μαντουδίου


Ελπίδες σωτηρίας του ιστορικού κτιρίου με την υποβολή πρότασης συντήρησης, ανακαίνισης και ανάδειξης της «Μεγάλης Οικίας»και μετατροπής της σε Αγροτικό – Λαογραφικό Μουσείο και χώρο πολιτισμού.

 Μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων, υποβλήθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, πρόταση ανακαίνισης της «Μεγάλης Οικίας», το οποίο με την 4640/1431/16.3.1999 του Υπουργείου Πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί σαν ιστορικό διατηρητέο κτίριο.


Πρόκειται το αρχοντόσπιτο του τελευταίου γαιοκτήμονα του Μαντουδίου και πολιτικού Βασίλειου Βουδούρη, ένα διώροφο πετρόκτιστο κτίριο κατασκευής του 1885, επιφάνειας 204 τ.μ. ανά όροφο, με θαυμάσια διακόσμηση στα ταβάνια των δωματίων του ορόφου. Ένα κτίριο όμως το οποίο έχει υποστεί σοβαρότατες φθορές από το χρόνο και κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ο Συνεταιρισμός μας σε συνεργασία με το Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, υπέβαλλαν στο ΕΣΠΑ (Πρόσκληση 69 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας του Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ» 2007-2013 «Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς»), σχετική πρόταση, προϋπολογισμού 640.000,00 ευρώ.

Η ένταξη της πράξης θα διασώσει τη «Μεγάλη Οικία» και θα αναβαθμίσει το χώρο πάνω από την πλατεία, θα αναδείξει την ιστορία μας και θα προσφέρει ένα χώρο πολιτισμού στο Μαντούδι και στο Δήμο μας.

Ευελπιστούμε στην θετική αξιολόγηση της πρότασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.