Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Έκτακτο δελτίο για την αντιμετώπιση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στην Εύβοια

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ευβοίας, εξέδωσε έκτακτο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την βαμβακοκαλλιέργεια στην περιοχή.

Πράσινο Σκουλήκι

Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και δειγματοληψίες σε καρποφόρα όργανα, που διενήργησε η Υπηρεσία στις 6, 7, 8 Αυγούστου διαπιστώνεται η εμφάνιση προνυμφών 1ου και 2ου σταδίου που σε ορισμένες περιοχές και θέσεις (κάμπος Μαντουδίου, Στροφυλιά, Ν. Πύργο, Ωρεοί και Ασμήνιο) ξεπερνούν το όριο επέμβασης.

Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν κάθε 1-2 ημέρες τις βαμβακοκαλλιέργειες και όταν διαπιστώσουν πάνω από 4 μικρές προνύμφες (μήκους μέχρι 1 εκατοστό) σε 100 φυτά (διασχίζοντας όλη την έκταση διαγωνίως) ή εναλλακτικά πάνω από μία (1) νεαρή προνύμφη στα φυτά ενάμισι (1,5) μέτρου επί της γραμμής κ.μ.ο., να προβαίνουν άμεσα σε εφαρμογή ψεκασμών με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα όπως Bacillus thuringiensis, spinosad, diflubenzuron και emamectin. Συνιστάται επίσης επανέλεγχος μετά από 4-5 ημέρες και επανάληψη ψεκασμού όπου κρίνεται απαραίτητο με δραστική ουσία διαφορετικού τρόπου δράσης.

Ρόδινο Σκουλήκι

Κατά τις δειγματοληψίες σε νεαρά καρύδια διαπιστώθηκαν προνύμφες στην τοποθεσία της “Κρύας Βρύσης” στο όριο της επέμβασης, ενώ αντίθετα στη θέση “Σταφίδα” της Κοινότητας Ν. Πύργου ο πληθυσμός των προνυμφών έχει υπερβεί το όριο επέμβασης.
Συνιστώνται προσεχτικοί συστηματικοί έλεγχοι κάθε 2 ημέρες για την διαπίστωση ροζέτας στα άνθη ή διαπίστωση προνυμφών μέσα στα νεαρά καρύδια 2-3 εβδομάδων. Το όριο επέμβασης είναι η εύρεση 20 προσβεβλημένων ανθέων (ροζέτες) σε δείγμα 100 ανθέων που συλλέγονται από τουλάχιστον πέντε (5) αντιπροσωπευτικά σημεία της φυτείας ή η εύρεση πέντε έως οκτώ (5-8) προνυμφών κ.μ.ο. σε τυχαίο δείγμα 100 νεαρών καρυδιών.
Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας, οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στο τηλέφωνο 22213-53920 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.