Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ευκαιρία για την αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων από παλιές βιομηχανικές δραστηριότητες στο δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας


Απο :kireas.org

Πρόσφατα  έγινε πρόσκληση  στο  ΕΣΠΑ (ΕΥΔ  Επιχειρησιακό πρόγραμμα  Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη ΕΠΠΕΡΑ ) για έργα συνολικού προϋπολογισμού  70 εκατ. Ευρώ που αφορούν «την αποκατάσταση εδάφους σε χώρους ρυπασμένους από παρελθούσα βιομηχανική ή συναφή δραστηριότητα για τους οποίους δεν υπάρχει υπόχρεος ιδιοκτήτης»



Η περιοχή του δήμου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας στο παρελθόν έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις  και ρύπανση στο περιβάλλον της από παλιές  βιομηχανικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες. Πολλές δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις έχουν καταστραφεί και έχουν γίνει  μόνιμες χωματερές βιομηχανικών απορριμμάτων.  Ο ευαίσθητος φακός του Μιχάλη Παππά στην Ευβοϊκή Γνώμη (9/4/12) κάνει μια θλιβερή καταγραφή της περιβαλλοντικής καταστροφής που παραμένει στην περιοχή  20 χρόνια μετά το τερματισμό της βιομηχανικής δραστηριότητας σε χώρους όπως ο Κάκκαβος το Παρασκεύορεμα, το Τρούπι,  το Κυμάσι .  Πριν 2 χρόνια  (5/9/10) ο Kireas.org είχε φέρει στην δημοσιότητα θαμμένα βαρέλια με τοξικά απόβλητα που με την σήψη και την διάβρωση είχαν γίνει   επικίνδυνα για τον υδροφορέα της περιοχής τα όποια απομάκρυνε ειδική υπηρεσία της ΕΓΕΠΕ.

Ο  Μεταλλευτικός Κώδικας  ( άρ. 114Β ν.δ. 210/1973) απαιτεί  από τον εκμεταλλευτή των μεταλλείων  να προβεί σε περιβαλλοντική αποκατάσταση των αλλοιώσεων και ζημιών που έχει προκαλέσει μετά το πέρας των δραστηριοτήτων. Δυστυχώς όμως  αυτό  το άρθρο δεν εφαρμόστηκε στην περιοχή μας.  Με την παραχώρηση τον μεταλλείων και εγκαταστάσεων  στην  τότε ΒΙΟΜΑΓΝ  το 1996 αυτή η υποχρέωση για περιβαλλοντική αποκατάσταση  των ρυπασμένων χώρων  διαγράφτηκε ρητά  με τον γνωστό νόμο  του 1996 (ν.2388/1996, άρθ. 12.4) με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει κανείς υπόχρεος να αναλάβει αυτό το έργο.

Με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους που απήλλαξε τους ρυπαίνοντες εκμεταλλευτές του ορυκτού μας πλούτου από τις υποχρεώσεις τους για αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών που προκάλεσαν,  η περιοχή έχει παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Η παραπάνω πρόσκληση του ΕΣΠΑ  αποτελεί μια ευκαιρία  να λυθεί ένα  χρόνιο πρόβλημα που αποτελεί  αγκάθι στην μελλοντική ανάπτυξη του  δήμου. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το 2012-2014(σελ.22)  στις αναπτυξιακές του προτεραιότητες ότι:  


«Κεντρικός προσανατολισμός της ΠΕ Εύβοιας είναι η επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, προβλημάτων προσπελασιμότητας αλλά και κατάλληλης προετοιμασίας για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε η Ενότητα να γίνει ελκυστική για επισκέπτες και νέους κατοίκους. Παράλληλα επιλέγει να στρέψει το ενδιαφέρον στον τουρισμό και στις υπηρεσίες που συνδέονται άμεσα ή και έμμεσα με τον τουρισμό με στόχο να δημιουργηθεί  ένα Πρότυπο Τουριστικής Ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα.». 

Σχεδόν ταυτόσημες  είναι και οι αναπτυξιακές προτεραιότητες που θέτει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου για το 2011-2014 . 

Με βάση τα παραπάνω, ο Kireas.org,  έστειλε αίτημα στην δημοτική αρχή Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας να  κάνει εμπρόθεσμα τις απαραίτητες  ενέργειες  και να υποβάλει πρόταση-πράξη στο ΕΣΠΑ  για την εξυγίανση - αποκατάσταση  ρυπασμένων χώρων της περιοχής από παλαιότερη βιομηχανική δραστηριότητα  ώστε να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί  στο πλαίσιο του σχετικού  προγράμματος.  Η  προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα είναι η 31/10/12. 

Kireas.org


Σχετικά


Η πρόσκληση του ΕΣΠΑ  για την «Διαχείριση αποβλήτων και αποκατάσταση εδάφους σε χώρους ρυπασμένους»

http://www.epper.gr/el/Pages/ProclamationsEYDFS.aspx?item=1135&leftmenu_id=ProclamationsEYD.aspx

Φωτογραφίες  του Μιχάλη Παππά με την περιβαλλοντική ζημιά που έχει υποστεί η  περιοχή

http://www.egnomi.gr/article.php?id=24985&category_id=8


Τα βαρέλια με απόβλητα στο Παρασκευόρεμα

http://www.servitoros.gr/news/view.php/30011/


Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το 2012-2014

http://portal.stereahellas.gr/media/files/strategy_plan_pste.zip

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.