Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Εύβοιας

Για τα απαραίτητα καλλιεργητικά μέτρα, αμέσως μετά τη συγκομιδή των βαμβακοφύτων Εύβοιας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενημερώνουν τους καλλιεργητές, οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Εύβοιας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.
Στα πλαίσια του προγράμματος ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στο βαμβάκι, οι ειδικοί ενημερώνουν τους παραγωγούς ότι  θα πρέπει να εφαρμόσουν καλλιεργητικά μέτρα ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι εντομολογικοί εχθροί που διαχειμάζουν είτε  στο έδαφος (πράσινο-ρόδινο σκουλήκι) είτε στα υπολείμματα της καλλιέργειας (ρόδινο σκουλήκι).


Ο πληθυσμός του πράσινου σκουληκιού διαχειμάζει με την μορφή της νύμφης μέσα στο έδαφος και σε βάθος 5 έως 10 εκατοστά.

Ο πληθυσμός του ρόδινου σκουληκιού διαχειμάζει με τη μορφή της ώριμης προνύμφης μέσα σε προσβεβλημένα καρύδια, σε βαμβακοστελέχη και σε ρωγμές του εδάφους.

Από τους πληθυσμούς αυτούς, προέρχονται τα ακμαία (πεταλούδες) των ανωτέρω εντόμων που εμφανίζονται την άνοιξη και προσβάλουν τη βαμβακοκαλλιέργεια.

Η στελεχοκοπή, ο ψιλοτεμαχισμός και ο θρυματισμός των υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων με στελεχοκόπτη/καταστροφέα αλλά και η ενσωμάτωση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας στο έδαφος με άροση (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι) σε βάθος 20-25 εκατοστά, με πλήρη αναστροφή του εδάφους, συνιστώνται αμέσως μετά τη συγκομιδή, ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας.

Με τα ανωτέρω καλλιεργητικά μέτρα επιτυγχάνονται :
-Η άμεση και με μηχανικό τρόπο καταστροφή των νυμφών και των προνυμφών του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού,
- Η έκθεσή τους σε αντίξοες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες με σκοπό την αύξηση της θνησιμότητας αυτών,
- Η μεταφορά τους στο έδαφος σε βάθος 20-25 εκατοστών, γεγονός που καθιστά πλέον αδύνατη την έξοδο των ακμαίων από αυτές την άνοιξη,
- Η έκθεσή τους στους πολυάριθμους φυσικούς εχθρούς (πάσης φύσεως αρπακτικά και παρασιτοειδή έντομα).
- Ο καθοριστικός έλεγχος της ανθεκτικότητας των πληθυσμών του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στα εντομοκτόνα. Και αυτό διότι τα άτομα που διαχειμάζουν είναι και τα πλέον ανθεκτικά.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών (ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κα.) αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν συνιστώνται καθώς δεν επιτυγχάνεται η επιθυμητή αναστροφή του εδάφους.

Για καλύτερη αποσύνθεση των ενσωματωμένων υπολειμμάτων, μερικές μονάδες αζώτου είναι επιθυμητές.
Τα ανωτέρω καλλιεργητικά μέτρα, αποσκοπούν στην θανάτωση όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους του διαχειμάζοντος πληθυσμού του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, με σκοπό την εμφάνιση όσο το δυνατό μικρότερου πληθυσμού ακμαίων (πεταλούδων) των εχθρών την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, γεγονός που οδηγεί σε μικρότερο αριθμό εντομοκτόνων επεμβάσεων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς και την προστασία της ωφέλιμης πανίδας (αρπακτικά, παρασιτοειδή) και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγεϊονομικού Ελέγχου στο τηλέφωνο 2221353920 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου στο τηλέφωνο 2421066525.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.