Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η ανάπτυξη της περιοχής στο «απόσπασμα» του ΥΠΕΚΑ

Απο:kireas.org

ΓΓ.ΥΠΕΚΑ:   "Δεν είναι δικιά μας δουλειά να γνωρίζουμε πόσοι θα μείνουν άνεργοι σε άλλους τομείς». 
Σημαντικότερα τα συμφέροντα του ιδιώτη από την ανάπτυξη της περιοχής.

Μετά την ανησυχία που προκάλεσε η επιστολή του πρώην εκπροσώπου της ΤΕΡΝΑ και τωρινού υφυπουργού ανάπτυξης κ. Σκορδά στην βουλή για την δημιουργία ΒΙΠΕ Βορείου Ευβοίας, εκπρόσωποι του Kireas.org" συναντήθηκαν με την Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ την Πέμπτη 8/11/12.


Το πρώτο ερώτημα των εκπροσώπων του Kireas.org ήταν πως το ΥΠΕΚΑ υπερπηδά τους περιορισμούς που θέτει το χωροταξικό πλαίσιο σχεδιασμού που δεν προβλέπει την δημιουργία ΒΙΠΕ στο Μαντούδι και συμπεριλαμβάνει την περιοχή στις ζώνες για τουριστική ανάπτυξη. Η απάντηση που έδωσε η Γενική Γραμματέας είναι ότι τα χωροταξικά πλαίσια σχεδιασμού απλώς απεικονίζουν μια κατάσταση σε μια περιοχή σε μια δεδομένη στιγμή.  Δεν δίνουν κατευθύνσεις και δεν είναι δεσμευτικά στο να απαγορεύουν στην δημόσια διοίκηση να προκρίνει την εγκατάσταση οποιοδήποτε δραστηριοτήτων. Ο χωροταξικός σχεδιασμός βέβαια θεσπίστηκε μετά από εκτενή διαβούλευση για να αποφεύγονται και να ελέγχονται αυτού του είδους αυθαίρετες προσωπικές απόψεις ακόμη και από την Γ.Γ. και για να προωθείται η αειφόρος και ισόρροπη ανάπτυξη όπως και για να κατοχυρώνεται η παραγωγική και κοινωνική συνοχή. Τουλάχιστον, αυτά αναφέρει το πρώτο άρθρο του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου της χώρας.

Τα τελευταία επιχειρησιακά σχέδια τόσο του δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Άγιας Άννας όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας δίνουν ένα σαφή προσανατολισμό της περιοχής προς την τουριστική ανάπτυξη. Και τα δυο επιχειρησιακά προγράμματα συμφωνούν ότι το πλούσιο φυσικό περιβάλλον είναι το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής στο οποίο θα πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη. Δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην δημιουργία ΒΙΠΕ και ασύμβατων με το τουρισμό μονάδων υψηλής ρυπαντότητας. Μάλιστα, ο δήμος Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας φέτος το Καλοκαίρι ανέθεσε μελέτη 25 χιλιάδων ευρώ για την διερεύνηση δημιουργίας οικοτουριστικού πάρκου σε όλο το δήμο.

Το δεύτερο ερώτημα του  Kireas.org επιβεβαίωσε κατά πόσο τα συμπεράσματα της μελέτης του ΟΟΣΑ είναι βάσιμα. Ως γνωστόν, η σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ συμπέρανε ότι η «δημόσια διοίκηση δεν διαθέτει τα πρακτικά εργαλεία, την κουλτούρα και την ικανότητα να σχεδιάσει, να εκτελέσει και να ελέγξει την εφαρμογή παραγωγικών πολιτικών» .

Το δεύτερο ερώτημα, ήταν αν οι εμπλεκόμενες στην αδειοδότηση υπηρεσίες έχουν στην διάθεση τους ανεξάρτητες μελέτες που αξιολογούν πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν σε άλλους οικονομικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η γεωργία, από την δημιουργία ΒΙΠΕ. Ρωτήθηκαν αν έχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν το κατά πόσο θα μειωθεί εισόδημα των αγροτών και των ξενοδόχων, κατά πόσο θα απαξιωθεί  η αξία των ακινήτων και των τουριστικών πόρων της περιοχής και κατά πόσο θα ακυρωθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Με λίγα λόγια ζητήθηκε μια μελέτη που να δείχνει ότι η ΒΙΠΕ θα βοηθήσει και δεν θα εμποδίσει την ανάπτυξη. Η απάντηση που δόθηκε από την Γ.Γ. επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ. Όχι μόνο η δημόσια διοίκηση δεν διαθέτει τα εργαλεία (δηλ. τις απαραίτητες βάσεις δεδομένων και μελέτες για να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα βασικά ερωτήματα) που θα της επέτρεπαν να αξιολογήσει αντικειμενικά και ολοκληρωμένα τις επιπτώσεις (θετικές και αρνητικές) της ΒΙΠΕ στην ανάπτυξη, αλλά δεν διαθέτουν και την απαιτουμένη κουλτούρα σχεδιασμού για να επιζητήσουν αυτά τα εργαλεία πριν βάλουν σε κίνδυνο μια ολόκληρη περιοχή.

Η Γενική Γραμματέας με τα λεγόμενά της υιοθέτησε την αυθαίρετη άποψη που προωθούσε κλιμάκιο της ΤΕΡΝΑ, του οποίου προΐστατο ο κ. Σκορδάς , που πριν δυο χρόνια είχε έρθει στο δήμο για να προπαγανδίσει την ΒΙΠΕ. Τότε ο κ. Σκορδάς επιχειρηματολογούσε ότι στην περιοχή δεν υπάρχει τουρισμός και ότι θα είναι δύσκολη η μεταστροφή στον τουρισμό. Έδειξε με αυτό το τρόπο την πλήρη άγνοιά της για τα καταγεγραμμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και τα διαρθρωτικά στοιχεία της οικονομίας της περιοχής. Η αύξηση των τουριστικών καταλυμάτων στην Εύβοια μεταξύ 2007 και 2010 είναι γύρω στο 20% και υπάρχει άνοδος της τουριστικής κίνησης στην περιοχή την τελευταία 10ετία. Το ποσοστό των απασχολούμενων στο τουρισμό στην περιοχή είναι σχεδόν διπλάσιο από το  ανάλογο ποσοστό απασχόλησης για όλο το νόμο Ευβοίας. 

Μόνο το ΕΣΠΑ έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών (αναπλάσεις παραλιών, καταφύγια τουριστικών σκαφών, περιπατητικά μονοπάτια, κλπ). Τι θα απογίνουν αυτές οι τουριστικές επενδύσεις και υποδομές αν έρθει η ΒΙΠΕ; Πόσο θα αυξηθεί η ανεργία στο τουριστικό τομέα; Η γεωργία απασχολεί το 20% των εργαζομένων του δήμου και το 51% απασχολείται στο τριτογενή τομέα (υπηρεσίες). Σίγουρα, μια ανεξάρτητη μελέτη που θα αξιολογεί πόσο θα υποφέρουν αυτοί οι τομείς από την ΒΙΠΕ θα έπρεπε να υπάρχει και επιβάλεται  να γίνει. Η απάντηση της Γενικής Γραμματέως στον kireas.org ήταν αντιπροσωπευτική της κουλτούρας που κατέγραψε η μελέτη του ΟΟΣΑ για την δημόσια διοίκηση. «Δεν είναι δική μας δουλειά να κάνουμε τέτοιες μελέτες» είπε η ΓΓ. Του ΥΠΕΚΑ. Ποιανού είναι τότε; Ποιος θα λογοδοτήσει από μια αύξηση της ανεργίας και μείωση των εισοδημάτων από τον ερχομό της ΒΙΠΕ; Όχι πάντως αυτοί που θα μειοδοτήσουν να έρθει οι ΒΙΠΕ;

Στου κασίδη το κεφάλι, χωρίς πυξίδα, χωρίς εργαλεία και χωρίς κουλτούρα σχεδιασμού.
Άτοπες, πρόχειρες, άστοχες, αποσπασματικές και επικίνδυνες ήταν οι τοποθετήσεις της Γενικής Γραμματέως στο θέμα δημιουργίας ΒΙΠΕ στην Βόρεια Εύβοια. Ο μηχανικός κ. Κρανίδης διέγνωσε ότι η πλήρης έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης και η αποσπασματική αναπτυξιακή πολιτική ευθύνονται για την κατάντια της χώρας. Αποσπασματική και χωρίς κατεύθυνση ήταν και η προσέγγιση της Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ που απομόνωσε την ΒΙΠΕ από τον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της περιοχής και τις επιπτώσεις της στους άλλους οικονομικούς τομείς και δραστηριότητες. Ίσως να είναι σχετική στην προκειμένη περίπτωση η διάγνωση του κ. Κρανίδη για την αποσπασματικότητα και έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης από την κεντρική διοίκηση: «Ποιος άλλωστε απαιτούσε να υπάρχει στρατηγική σε μια οικονομία κρατισμού, διαφθοράς, ρουσφετιού, κομματισμού, και χρεών; Άλλωστε η έννοια της πραγματικής στρατηγικής κατεύθυνσης συνάδει τελικά με την έννοια της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ικανότητας και δεν προάγει την προαποφασισμένη ανάδειξη εργολάβων και προμηθευτών ».

Οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της Βόρειας Εύβοιας  γίνονται έρμαιο του «αποσπασματικού ανορθολογικού μοντέλου σχεδιασμού» του ΥΠΕΚΑ και των άλλων υπηρεσιών που δεν νοιώθουν καμιά υποχρέωση να αξιολογήσουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της ΒΙΠΕ στους άλλους τομείς της οικονομίας. Στο μυαλό τους έννοια οικονομική ανάπτυξη είναι ταυτόσημη με τα επιχειρηματικά συμφέροντα του μεγάλου ομίλου. Η  ποσοτικοποίηση της ζημιάς στην αγροτική και τουριστική ανάπτυξη και η αύξηση της ανεργίας που θα φέρει η ΒΙΠΕ είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Ο Kireas.org δεν τόλμησε να συζητήσει με την Γενική Γραμματέα την έκθεση της προηγούμενης Ειδικής Γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, κ. Καραβασίλη, που διαπίστωνε περιβαλλοντικές και χωροταξικές ελλείψεις στο φάκελο της ΒΙΠΕ Βορείου Ευβοίας. Με την πολιτική απομάκρυνση της κ. Καραβασίλη από αυτή την θέση, απομακρύνθηκαν και εξαγνίστηκαν οι αντιρρήσεις και τα προβλήματα που διαπίστωνε το πόρισμα της Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Ο αγώνας ενάντια στην καταστροφή της περιοχής που θα φέρει η ΒΙΠΕ δεν σταματά εδώ, θα συνεχιστεί με άλλα μέσα και παρεμβάσεις.

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός Kireas.org



Σχετικά

ΜΑΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΗΣ: Το τέλος της αποσπασματικής οικονομίας 29.08.2012

http://www.statesmen.gr/79895/oikonomia/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF_29-08-2012.html



ΟΟΣΑ: Διαλυμένη η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα Reporter.gr
http://news.pathfinder.gr/finance/news/747758.html


Έκθεση του ΟΟΣΑ για την Κεντρική Διοίκηση την Ελλάδα
http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/governance/oecd-public-governance-reviews_9789264179158-el


Η απάντηση του υφυπουργού κ. Σκορδά στην βουλή για την ΒΙΠΕ Βορείου Ευβοίας
http://kireas.org/smf/index.php?topic=1208.0



ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ 23/07/2012
http://et.diavgeia.gov.gr/f/dimosmantoudi_limni_ag_anna/ada/%CE%9241%CE%A3%CE%A9%CE%9B5-%CE%A9%CE%959

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.