Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση απο την Πρωτοβουλία Κατοίκων Βόρειας Εύβοιας ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙ-ΠΕ και τη Κίνηση Δημοτών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας

Mάρτιος 2014
Αγαπητοί συνδημότες, εδώ και δύο χρόνια έχουμε δημοσιεύσει με λεπτομέρειες όλες τις επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον, που προκαλούνται από τη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων άνευ ορίου όχλησης και ανεξέλεγκτης ρύπανσης. Οι πιο αξιόπιστες πηγές έρευνας (Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές) που βρήκαμε καταγράφουν περιληπτικά τις ακόλουθες επιπτώσεις:
α. Η υγεία των κατοίκων θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, οι ασθένειες και οι θάνατοι θα έχουν μεγάλη αύξηση.

β. Το περιβάλλον μας (ατμόσφαιρα, δάση, θάλασσα, νερά) θα δεχθεί σοβαρή ρύπανση με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της αξίας της γης και όλων των προϊόντων μας.

γ. Οι κλάδοι παραγωγής και ιδιαίτερα οι ευαίσθητες δραστηριότητες (γεωργία, κτηνοτροφία, ρητινοκαλλιέργεια, αλιεία, αμπελουργία, μελισσοκομία κ.α) προσβάλλονται αρκετά με αποτέλεσμα την σταθερή μείωση των δραστηριοτήτων αυτών.

δ. Η απομάκρυνση των κατοίκων (μόνιμων και επισκεπτών) από την περιοχή μας, θα φέρει μεγάλο πλήγμα στον αναπτυσσόμενο τουρισμό μας.

• Για τις ανωτέρω επιπτώσεις που θα υπάρξουν, θα έχουμε την μεγαλύτερη μείωση στις συνολικές θέσεις εργασίας για την περιοχή μας.

ΒΙ-ΠΕ στο Μαντούδι;
Η απόφαση των τριών υπουργείων να δημιουργηθεί βιομηχανική περιοχή (ΒΙ-ΠΕ) στο Μαντούδι είναι σκόπιμη και παράνομη, γιατί είναι αντίθετη με τα χωροταξικά και αναπτυξιακά πλαίσια και την ήπια ανάπτυξη για την περιοχή μας, που ισχύουν μέχρι σήμερα.
Στον χώρο αυτό, εάν τελικά εγκριθεί, νομιμοποιούνται να έλθουν βιομηχανίες άνευ ορίου όχλησης και ανεξέλεγκτης ρύπανσης. Εκτός από τη μεγάλη ενεργοβόρα μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής των 1.160MW που ισχυρίζονται ότι θα δημιουργήσουν, δεν αποκλείονται από κανένα και άλλες επικίνδυνες μονάδες όπως: (χερσαίες εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων και χημικών προϊόντων, καύση σκουπιδιών και παρόμοιων υλικών, αποθήκευση και χρησιμοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, παραγωγή παρασιτοκτόνων, λιπασμάτων, αγροτοχημικών προϊόντων, μονάδα σιδηροκραμάτων με υψικάμινο).

Απόσταση Ασφαλείας 3 χιλιόμετρα;
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που βρήκαμε, η απόσταση ασφαλείας μιας κατοικημένης περιοχής από μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής με Φυσικό Αέριο των 900MW είναι 3 χιλιόμετρα. Η απόσταση της πόλης του Μαντουδίου από τον χώρο που προορίζεται για ΒΙ-ΠΕ είναι 980 μέτρα και ο αρχαιολογικός χώρος απέχει 2.700 μέτρα (σκεφθείτε για μονάδα 1.160MW πόση απόσταση ασφαλείας απαιτείται).
Γίνεται εύκολα κατανοητό, πόσο επικίνδυνες και καταστροφικές θα είναι οι επιπτώσεις, περισσότερο για την πόλη του Μαντουδίου και τις γειτνιάζουσες περιοχές οι οποίες είναι μέσα στα όρια ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη Διεθνή εμπειρία, μπορούμε να προβλέψουμε, ότι η πόλη του Μαντουδίου και η γύρω περιοχή θ’ αρχίσει να αργοπεθαίνει και να ερημώνει.

Οι επισκέπτες και οι ετεροδημότες θα απομακρυνθούν, ακόμη και οι ντόπιοι θα φεύγουν μακριά από την πόλη. Όπως γνωρίζουμε τα στελέχη των επιχειρήσεων επιλέγουν πάντα να διαμένουν μακριά από ρυπογόνες μονάδες…

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Οι εβδομήντα (70) φορείς και κάτοικοι, μαζί με τις δημοκρατικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τα περισσότερα Τοπικά Συμβούλια και οι κινήσεις πολιτών που έχουμε στηρίξει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στη ΒΙ-ΠΕ έχουμε προτείνει:

• Να δημιουργηθεί επιχειρηματικό πάρκο Β’ Κατηγορίας (ΒΙ-ΠΑ) που είναι για μονάδες μέσης όχλησης με πολύ ελάχιστες έως ασήμαντες επιπτώσεις.

Τα πλεονεκτήματα της πρότασής μας είναι:
- Οι κλάδοι παραγωγής, οι ευαίσθητες δραστηριότητες και τα προϊόντα μας δεν θα πληγούν.
- Η αξία της γης δεν θα υποβαθμιστεί, θα έχουμε αύξηση των εξοχικών κατοικιών και του τουρισμού μας, ανάπτυξη της οικοδομής και του εμπορίου
- Η υγεία των κατοίκων, το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, προστατεύεται σημαντικά.
- Το επιχειρηματικό πάρκο μέσης όχλησης επίσης προφέρει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας (γιατί θα έχουμε αύξηση και όχι μείωση στις συνολικές θέσεις εργασίας στην περιοχή μας).

Εξορυκτικές Δραστηριότητες – Λευκόλιθοι
Αγαπητοί συνδημότες, μη σας παραπλανούν οι επαγγελματίες πολιτικοί της περιοχής μας. Οι Εξορυκτικές Δραστηριότητες υπάγονται στην κατηγορία της μέσης όχλησης. Από εποχής Σκαλιστήρη μέχρι σήμερα είναι γνωστό αυτό. Οι Εξορυκτικές Δραστηριότητες δεν χρειάζονται ΒΙ-ΠΕ για να λειτουργούν, αυτό άλλωστε το βλέπετε και τώρα μόνοι σας. Εμείς εδώ και πολλά χρόνια προτείναμε την εξορυκτική δραστηριότητα εάν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον. Όμως χρειάζεται προσοχή, εάν είναι ειλικρινείς και σοβαρές οι προθέσεις τους (και δεν είναι λόγω της ΒΙ-ΠΕ και τον Δημοτικών Εκλογών) θα αποδειχθεί σύντομα. Προσέξτε και κάτι άλλο, οι αιτήσεις για προσλήψεις πρέπει να έχουν διαφάνεια και κοινωνικά κριτήρια και να μη γίνονται κρυφά και για άλλες σκοπιμότητες!
Αγαπητοί συνδημότες, φίλοι Μαντουδιώτες,
αυτή είναι η αλήθεια και μη σας παραπλανούν και σας φανατίζουν, όπως γίνεται με τους οπαδούς των ομάδων. Η σημερινή πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα η διοίκηση του Δήμου φανατικά και με αντιδημοκρατικές διαδικασίες και μεθόδους, παρατηρώντας και ανακρίνοντας τους δημότες που έχουν υπογράψει για την προσφυγή μας, προβαίνει σε μεθόδους περασμένων δεκαετιών που έχουμε ζήσει (η πολιτική ευαισθησία και η ντροπή περισσεύει…). Χωρίς να συμβουλευτεί τα θεσμικά όργανα και τα τοπικά συμβούλια του Δήμου, όπως προβλέπει ο Καλλικρατικός Νόμος 3852/2010, περιφρονώντας ακόμη και τον δικό τους συνδυασμό που εκλέχτηκαν και την πλειοψηφία των κατοίκων, φανατικά επιμένουν σε όσα έχουν συμφωνηθεί από τον Ιούνιο του 2010, όταν ο κ. Σκορδάς (πρώην στέλεχος της ΤΕΡΝΑ και τώρα Υφυπουργός Ανάπτυξης επισκέφθηκε το Μαντούδι). Το γιατί συμβαίνει αυτό μπορείτε εύκολα να το καταλάβετε από μόνοι σας.


Σήμερα γύρω μας υπάρχει διαπλοκή, διαφθορά και σοβαρά προβλήματα. Αυτά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με διάλογο και προτάσεις.


Η θέση σας είναι εδώ μαζί μας και όχι με αυτούς που ευθύνονται για όλα αυτά. 


 Πρωτοβουλία Κατοίκων Βόρειας Εύβοιας ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙ-ΠΕ

Κίνηση Δημοτών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.