Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Το νερό ως κοινωνικό αγαθό


Στις  9 του Σεπτέμβρη το βράδυ, στο κινηματοθέατρο ‘ΕΛΥΜΝΙΟΝ’ στη Λίμνη, παρακολουθήσαμε το ‘ντοκιμαντέρ’ ‘ΣτΑγώνες’ της συντοπίτισσάς μας, Λιμνιάς κ. Νέλλυς Ψαρρού,  Dr Πολιτικού  Επιστήμονος, συγγραφέα και αρθρογράφου, που τώρα τελευταία ασχολείται  και  με τη δημιουργία ερευνητικών ‘ντοκιμαντέρ ’(Golfland, ΣτΑγώνες).
Συγκινήθηκα, διότι αναβίωσα τη συμμετοχή μου, ως πρόεδρος του Συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος Χαλκίδας,  στους κοινωνικούς αγώνες, που κάναμε με τον Ιερέα Γ. Οικονομίδη απ’ τα Οινόφυτα, τον κ. Ζαμπετάκη,  τον φίλο κ. Κώστα Χαϊνά και άλλους,
όταν το πρόβλημα  του εξασθενούς χρωμίου εκτός από τον Ασωπό εμφανίστηκε και στο νερό των Ψαχνών. Φέραμε την ίδια την  Υπουργό περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη,  στα Ψαχνά και την υποδέχτηκε τότε μόνον… ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Χαλκίδος, ενώ ο Δήμαρχος, αντιδρώντας στις ενέργειές μας, δεν παρουσιάστηκε καθόλου, αν και ώφειλε, να υποδεχτεί τουλάχιστον την υπουργό. Είχαμε και αλλεπάλληλες συναντήσεις με τη γενναία, όντως, Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Καραβασίλη,  η οποία  από τη θέση της και αυτή έκανε ένα αγώνα για την διασφάλιση του περιβάλλοντος και την περιφρούρηση τω βασικών φυσικών πόρων, ένας των οποίων είναι το νερό.
Ο Σύλλογός μας έφερε το πρόβλημα των Ψαχνών  στο 21ο Πανελλήνιο συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων), που έγινε στη Λαμία με θέμα 'Το νερό ως κοινωνικό  αγαθό'. Στο συνέδριο συμμετείχα ως πρόεδρος και εκπρόσωπος του Συλλόγου της Χαλκίδας.  Μέσω του συνεδρίου το πρόβλημα των Ψαχνών έλαβε δημοσιότητα.  Ο Σύλλογός μας είχε μία πολυσχιδή δράση, που την είχαν παραδεχτεί όλοι οι φορείς.  Για 15 ολόκληρα χρόνια έδρασε σοβαρότατα στη Χαλκίδα και στα συνέδρια του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ποικιλοτρόπως. Όλα αυτά πριν 5-6 χρόνια!
Έκτοτε, και με τους αγώνες μας, πάρθηκαν μέτρα για τα νερά του Ασωπού, των Ψαχνών, της Αυλίδος κ.ο.κ  Κάναμε και μια έρευνα στο Ληξιαρχείο Χαλκίδος για τους θανάτους των τελευταίων 20 ετών στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδος και τη σχέση τους με καρκίνο  και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά!  Άρχισα να ψάχνω, κι επιμελήθηκα ένα άρθρο, για το εξασθενές χρώμιο, ώστε να μάθουμε. Το ανέβασα στο ΣΕΡΒΙΤΟΡΟ της Εύβοιας, που έχει κλείσει πλέον. Το ξαναθυμίζουμε και το ανεβάζουμε πάλι προς ενημέρωση και προβληματισμό  για κάθε ενδιαφερόμενο, αφού ‘οι καιροί ου μενετοί’. Ευχαριστώ δε, και είμαι ευγνώμων, που υπάρχουν κάθε φορά άνθρωποι, που κάνουν το Καθήκον και το Χρέος τους, έστω και μεμονωμένα, αλλά όπως βλέπουμε, το φέρνει ο καιρός να  συναντώνται, κάποτε, στο κοινό αλώνι, ώστε πιο μαζικά να παίρνουν την ευθύνη τους για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ της Ζωής τους, αλλά και την ΒΙΟΗΘΙΚΗ ευρύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.