Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Για αποτελεσματική αποφύλλωση του βαμβακιού




Η διαδικασία της αποφύλλωσης είναι η κατάλληλη διαδικασία ούτως ώστε να επιταχυνθεί το άνοιγμα του σύσπορου βαμβακιού, αλλά και να επιτευχθεί καλή ποιότητα και καλή συγκομιδή. Να σημειωθεί μάλιστα πως μόνο το αποφυλλωμένο και στεγνό βαμβάκι μπορεί να αποθηκευτεί.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο χρόνο εφαρμογής των αποφυλλωτικών, αφού πρέπει να ψεκάζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον, το 50% των καρυδιών.


Μια πρόωρη εφαρμογή αποφυλλωτικών μπορεί να βλάψει την ποιότητα του βαμβακιού, ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο η πρόωρη αποφύλλωση να βλάψει ακόμη και το ίδιο το άνοιγμα (παρατηρείται μισοάνοιγμα των καρυδιών και καραμελοποίηση).
Ένα άλλο στοιχείο για να δράσουν αποτελεσματικά τα αποφυλλωτικά, έχει να κάνει με τη θερμοκρασία, αφού για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα αποφυλλωτικά χρειάζονται καλές θερμοκρασίες, και μάλιστα μεγαλύτερες των 15-18 ο C.

Επομένως αναγκαίο καθίσταται να βρεθεί ο ιδανικός χρόνος ανάμεσα στην καθυστέρηση της εφαρμογής (για να προχωρήσει το άνοιγμα) και την έγκαιρη εφαρμογή, για να μη βρεθεί ο παραγωγός προ του τετελεσμένου της πτώσης των θερμοκρασιών. Κι έτσι σημαντική ενέργεια αναδεικνύεται η ενημέρωση για τις μετεωρολογικές προβλέψεις μακράς διάρκειας (δελτία αγροτών) για το κατά πόσο προβλέπεται ζεστός ακόμη ο καιρός, πράγμα που δίνει σημάδι στον παραγωγό να καθυστερήσει την εφαρμογή.

Σε πολύ αναπτυγμένες ή όψιμες φυτείες, που δεν ανοίγουν ενώ περνάει ο καιρός, δεν μπορούμε να περιμένουμε το παραπάνω ποσοστό ανοίγματος και προβλέπεται εφαρμογή ωριμαντικών ή μισής δόσης αποφυλλωτικού, έστω και αν το άνοιγμα είναι μόνο 10 -20 %. Έτσι, θα πέσει ένα μέρος του φυλλώματος και δια του αερισμού θα βοηθηθεί το άνοιγμα, αλλά θα διατηρηθούν και αρκετά φύλλα για να ολοκληρωθεί η θρέψη των καρυδιών. Στη συνέχεια, όταν το άνοιγμα προχωρήσει στο 50% και αν υπάρχουν ακόμα αρκετά φύλλα, γίνεται δεύτερη εφαρμογή.

Για να είναι πετυχημένη και αποτελεσματική όμως η αποφύλλωση απαιτούνται φυτά με όσο το δυνατόν υγιή, πράσινα φύλλα σε λειτουργία, ενώ ο σύμμαχος καιρός μπορεί να βελτιστοποιήσει το αποτέλεσμα της εφαρμογής εφόσον επικρατήσουν, 4-5 μέρες μετά την εφαρμογή, καιρός με ηλιοφάνεια, καλές θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας και αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία . Τέλος, η καλή ποιότητα ψεκασμού (καλή διαβροχή των φύλλων με μπέκ «ομπρέλας», με το σωστό μέγεθος σταγονιδίων που δεν θα απορρέουν) μπορεί να βοηθήσει προς παρόμοια καλά αποτελέσματα, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται η σημασία της σωστής δοσοληψίας, η οποία πρέπει να έχει ως εξής:

Αποφυλλωτικά
FINISH : 250 – 300 κ. εκ./στρέμμα
KABUKI 2.5EC 10 » + 5 κ.εκ. Silwet (διαβρεκτικό)
SPOTLIGHT 12,5 » + 200 κ. εκ. Εθεφόν

Ωριμαντικά
Εθεφόν : 250-350 κ. εκ./στρέμμα

πηγη:agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.