Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Κεν Λόουτς: Η ΕΕ έχει προκαλέσει δεινά και φτώχεια σε εκατομμύρια ανθρώπους

Κεν Λόουτς: Η ΕΕ έχει προκαλέσει δεινά και φτώχεια σε εκατομμύρια ανθρώπους
Ο Κεν Λόουτς με τον Χρυσό Φοίνικα 
 
Ο βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο οποίος κέρδισε τον δεύτερο Χρυσό Φοίνικα της καριέρας του με την ταινία «I, Daniel Blake»  δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προκαλέσει «δεινά και φτώχεια σε εκατομμύρια ανθρώπους
Παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Φοίνικα στο 69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, ο 79χρονος κινηματογραφιστής και βετεράνος ακτιβιστής της αριστεράς, ο Κεν Λόουτς είπε -ερωτηθείς εάν βλέπει την ταινία ως κατηγορητήριο της ΕΕ: «Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τον νεοφιλελευθερισμό. Το βλέπετε αυτό στον τρόπο με τον τρόπο που ταπείνωσαν τον ελληνικό λαό. Έχει προκαλέσει δεινά και φτώχεια σε εκατομμύρια ανθρώπους και μεγάλη δοκιμασία σε πολλούς ακόμη ανθρώπους που δεν είναι απελπισμένοι, αλλά περνούν δύσκολα».
Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός μεσήλικα ανέργου, πρώην ξυλουργού του Νιούκασλ, που αγωνίζεται να έχει πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια μετά το οξύ καρδιακό επεισόδιο που υπέστη.

«Μπορείτε απλά να διηγηθείτε μια μικρή ιστορία, μία από τις συνέπειες σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους, πείτε μια μικρή ιστορία, και απλά να ελπίζετε ότι αυτή συνδέει τους ανθρώπους» σημείωσε ο Λότους.

Στην παρουσίαση της ταινίας του στις Κάννες τις πρώτες ημέρες του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ, ο Λόουτς εξέφρασε μια διστακτική υποστήριξη στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ λέγοντας: «Η ΕΕ, όπως είναι σήμερα, είναι ένα νεοφιλελεύθερο σχήμα. Πως μπορούμε να το αντιπαλέψουμε καλύτερα, εντός ή εκτός; Σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι μπορούμε να το αντιπαλέψουμε καλύτερα παραμένοντας σε αυτήν και κάνοντας συμμαχίες με άλλα ευρωπαϊκά αριστερά κινήματα. Ωστόσο, αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή».

Ο Λόουτς είδε 12 ταινίες του να περιλαμβάνονται στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ των Καννών στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του, όπως το «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα το 2006.

Ο Λόουτς είπε ότι ο δεύτερος Χρυσός Φοίνικας είναι κάτι «υπέροχο», επειδή η ταινία φτιάχτηκε από την «ίδια μικρή συμμορία». «Είναι απλά ωραίο να είναι σε αυτή την ομάδα» τόνισε.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, ο Αυστραλός Τζορτζ Μίλερ, είπε πως η ταινία του Λόουτς ήταν «απολύτως εξαιρετική».

«Οι ταινίες μιλούν στην ψυχή σας, στην καρδιά σας, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου βρίσκεστε» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των βραβείων.

Η κριτική επιτροπή δέχθηκε κάμποσες επικρίσεις για το γεγονός ότι άφησε εκτός βραβείων, ταινίες που αγαπήθηκαν από τους κριτικούς και το κοινό (όπως το γερμανικό Toni Erdmann), ενώ επέλεξε να βραβεύσει ταινίες που είχαν λάβει μέτριες κριτικές (όπως τη νέα ταινία του Ξαβιέ Ντολάν).

Ο Λόουτς ίδρυσε το αριστερό κόμμα Left Unity το 2013 σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει το Εργατικό Κόμμα.

Όταν ρωτήθηκε για τα σχέδιά του για το μέλλον στη συνέντευξη Τύπου, ο Λόουτς απάντησε: «Όταν αρχίζετε να γερνάτε πολύ, νιώθετε απλά τη χαρά να βλέπετε την ανατολή του ηλίου την επόμενη μέρα, έτσι απλά θα ζείτε την κάθε μέρα όπως αυτή έρχεται».
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.