Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Εγγραφές στο 1ο ΕΠΑΛ- Επαγγελματικό Λύκειο Μαντουδίου με πολλές ειδικότητες σπουδών

Τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) ανήκουν όπως και τα Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.) στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην Α΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ. εγγράφονται οι απόφοιτοι γυμνασίου, ενώ στη Β΄ τάξη όσοι προάγονται από την Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. ή ΓΕ.Λ. αλλά και οι απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείων.
Οι μαθητές/τριες των ΕΠΑ.Λ. μετά την παρακολούθηση μαθημάτων γενικής παιδείας και μαθημάτων τομέα και ειδικότητας  λαμβάνουν απολυτήριο ισοδύναμο με αυτό του ΓΕ.Λ., αλλά και  Επαγγελματικό Πτυχίο της ειδικότητας που θα επιλέξουν, επιπέδου 4 (αντίστοιχο των Ευρωπαϊκών).
Οι απόφοιτοι οποιουδήποτε τύπου λυκείου που εγγράφονται στη Β΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ. παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα τομέα και ειδικότητας και εκτός του ότι αποκτούν πτυχίο της ειδικότητας που θα επιλέξουν, μπορούν να δοκιμάσουν μια δεύτερη ευκαιρία για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, δικαιούνται αναβολή στράτευσης. (Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας

Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ οι μαθητές που εγγράφονται στη Β΄ ΤΑΞΗ επιλέγουν έναν από τους παρακάτω (αλφαβητικά) 3 τομείς επαγγελματικών σπουδών:
·         ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
·         ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
·         ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Σε αυτούς διδάσκονται 23 ώρες θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα του τομέα και 12 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας, ενώ στη Γ΄ ΤΑΞΗ επιλέγουν μια από τις 7 ειδικότητες που προσφέρονται, συναφή με τον τομέα σπουδών που επέλεξαν στη Β΄ τάξη και διδάσκονται 23 ώρες θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα της ειδικότητας που επέλεξαν και 12 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας.

Οι ειδικότητες που θα προσφέρονται στο 1ο ΕΠΑ.Λ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ κατά το σχολικό έτος 2017 – 2018, ανά τομέα επαγγελματικών σπουδών είναι:
 
·         ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ:
(α) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
(β) Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

·         ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ:
(α) Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
(β) Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
(γ) Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού

·         ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ:
(α) Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
(β) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

Μετά την αποφοίτηση, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., μπορούν:

1.    Να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. απολαμβάνουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα και μπορούν να εργαστούν σε αντίστοιχες ειδικότητες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα καθώς και δικαιώματα ίδρυσης ατομικής επιχείρησης σε πολλές ειδικότητες.

2.      Να φοιτήσουν στο νέο θεσμό του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας» για ένα χρόνο, με τον οποίο τους δίνεται η δυνατότητα   ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον σε επιχειρήσεις και φορείς (του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ιδιωτικές επιχειρήσεις) υπό την εποπτεία του σχολείου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού, ασφάλιση και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο. Μετά από εξετάσεις πιστοποίησης λαμβάνουν πτυχίο επιπέδου 5. (Επίπεδο ΙΕΚ)

3.      Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αντίστοιχους τομείς μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και 2 μαθήματα ειδικότητας). Στα ΑΕΙ, Τ.Ε.Ι., ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, ΤΕΦΑΑ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ
Για την φετινή χρονιά 2017-2018 στο 1ο ΕΠΑΛ Μαντουδίου εγκρίθηκε και θα υλοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Δράση ΚΑ1 (πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΙΚΥ https://www.iky.gr/el/erasmusplus-ka1/sxolikiekpedeusis-ka1) σε συνεργασία με Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Φορέα, στον οποίο θα μεταβούν μαθητές/τριες μας για να βιώσουν μια μαθησιακή εμπειρία σε μια άλλη χώρα.

(Πληροφορίες:Τηλ.2227022605 Εγγραφές ως 30 Ιουνίου).
                                                                                                                        Ο Διευθυντής


                                                                                                                        Ιωάννης Κατσάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.