Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Πραγματοποιήθηκε στο Σπαθάρι η τελετή πεσόντων της ΕΛΔΥΚ στη Κύπρο





Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 έλαβε χώρα με κάθε επισημότητα η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.



Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής:



Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος


Ο Ταξίαρχος κ. Μπικάκης Γεώργιος, Διοικητής Σχολής Πεζικού Χαλκίδας, ως εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας,


Ο Αστυνομικός διευθυντής Ευβοίας κ. Αργύρης Κωνσταντίνος


Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου κ. Κατσαγάνης Κωνσταντίνος
   

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου κ. Μπαλατσός Δημήτριος


Ο Δήμαρχος Μαντουδίου- Λίμνης -Αγ. Άννας κ. Καλυβιώτης Χρήστος

Επίσης, παρέστησαν:


Εκπρόσωπος του παραρτήματος Ευβοίας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς Συνταγματάρχης ε.α. κ. Γιαντσούδης Ιωάννης




Ο αντιπρόεδρος του παραρτήματος Ευβοίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, Ταξίαρχος ε.α. κ. Μητράκης Ιωάννης


Ο πρόεδρος του Κυπριακού συνδέσμου πολεμιστών ’74 του 1ου Λόχου του 211 Τ.Π. της Εθνικής Φρουράς Κύπρου κ. Μεταξάς Κωνσταντίνος.


Ο κ. Τζαχρήστος Χρήστος εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών- παράρτημα Ευβοίας.


Ο Δικηγόρος κ. Συλλούρης Γεώργιος, πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων


Επίσης παρέστησαν οι κ.κ. Χαλιούλιας Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Κηρέως, Στεργίου Ιωάννης επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου και Λιάσκος Δημήτριος, πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Σπαθαρίου.


Παρέστησαν ακόμα ο πολεμιστής Παπαδημητρίου Γεώργιος του Συνδέσμου «Κομάντος ‘74 Ευβοίας», η κ. Νικολάου-Κιούση Βασιλική αδελφή πεσόντος πολεμιστή, ο  κ. Ρίζος Κωνσταντίνος Γ.Γ.  της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας    Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου,  ο κ. Λεοντής Κωνσταντίνος του Συλλόγου  Κυπρίων Ευβοίας, η κ. Μπελλάρα-Βλαχάκη Χαρούλα, πρόεδρος της Ένωσης Λιμνίων, ο κ. Ρουμελιώτης Ευάγγελος, πρόεδρος συνταξιούχων Σπαθαρίου και ο κ. Πολίτης Χρήστος  της Νομαρχιακής επιτροπής του ΛΑΟΣ.
 Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος κ. Σπανογιάννης Δημήτριος και ο αντιπρόεδρος κ. Βλαστάρης Δημήτριος επικεφαλής μελών  του ΔΣ του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ  ’74, καθώς και αρκετά μέλη του, προερχόμενα απ’ όλη τη Ελλάδα. Παραβρέθηκαν ακόμη   αρκετοί φίλοι και συγγενείς των πολεμιστών, αλλά και πολίτες του τόπου μας.
Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα της Σχολής Πεζικού.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε  από τη στρατιωτική φιλαρμονική της ΑΣΔΥΣ, η οποία απεστάλη για το σκοπό αυτό από την Αθήνα.
 Η εκδήλωση άνοιξε με την εισαγωγή-μήνυμα της προέδρου της Τοπικής Επιτροπής Ευβοίας  για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και επιτίμου μέλους του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74  κ. Γιάννας Κορέλη – Μπουλουγούρη, η οποία ανφέρθηκε στα «ΟΧΙ» των Ελλήνων  δια μέσου των Αιώνων, τονίζοντας, ότι στην Κύπρο το ’74 είχαμε το «ΟΧΙ» των νεωτέρων χρόνων της Ελληνικής Ιστορίας.
 Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Μάρκου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομο και μετέφερε τις ευχές και το μήνυμά του. Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο νεκρών από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74 κ. Βλαστάρη Δημήτριο. Κατά την εκφώνηση των ονομάτων των πεσόντων, ερρίφθησαν τιμητικές βολές από τον Στρατό.  Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τους παρευρισκόμενους φορείς και στη συνέχεια τηρήθηκε  σιγή ενός λεπτού και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 
    Την εκδήλωση χαιρέτησαν:  
 Ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας κ Χρήστος Καλυβιώτης,  ο οποίος τόνισε τη σημασία αυτής της εκδηλώσεως για το Δήμο. Συγκινημένος ευχαρίστησε τους πάντες και τόνισε την εθελοντική συνεισφορά και τα πατριωτικά αισθήματα όλων, όσων συνέτρεξαν στην εκδήλωση.    
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου  Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ ’74, κ. Δημήτριος Σπανογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη  συγκίνηση στον τελευταίο Στρατοπεδάρχη της ΕΛΔΥΚ το ‘74 Ταξίαρχο ε.α  Σταυρουλόπουλο Παναγιώτη και τον συμπολεμιστή  Ζαρούλη Σπύρο, οι οποίοι απεβίωσαν πριν από λίγους μήνες.  Για τους Ελδυκάριους του ’74 ο τότε αντισυνταγματάρχης Σταυρουλόπουλος υπήρξε «πατέρας». Όλοι οι Ελδυκάριοι τον ευγνωμονούν για τον τρόπο, που χειρίστηκε την τραγική κατάσταση, στην οποία είχε περιέλθει η ΕΛΔΥΚ  κατά τη 2η εισβολή του Αττίλα τον Αύγουστο του ’74. Ο Σπύρος Ζαρούλης με καταγωγή από το Σπαθάρι, ως επιζών Ελδυκάριος, υπήρξε ο εμπνευστής της ανέγερσης του μνημείου προς τιμήν των θανόντων συμπολεμιστών του.  Με τη βοήθεια και άλλων συγχωριανών του αναγέρθηκε το μνημείο, το οποίο αποτελεί  πλέον σημείο αναφοράς της επικής μάχης των πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ το ’74.
Ο πρόεδρος των πολεμιστών ’74 του 1ου Λόχου του 211 τάγματος Πεζικού της Εθνικής Φρουράς Κύπρου κ. Μεταξάς Κωνσταντίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στον κοινό Αγώνα με πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ, αφού πολέμησαν δίπλα – δίπλα και σήμερα οι δύο Σύνδεσμοι είναι διδυμοποιημένοι.  Τόνισε δε, ότι οι νεώτερες γενιές των Ελλήνων πρέπει να γνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα,   με τα οποία ενισχύεται η εθνική συνείδηση.
Χαιρετισμό απέστειλε και η Ένωση συνταξιούχων Μαντουδίου και περιχώρων διά του προέδρου της κ. Παπανέστη Κωνσταντίνου
Κύριος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος (ΕΚΕ) και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ)  Δικηγόρος  κ. Συλλούρης Γεώργιος.   
Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε  στα πολεμικά γεγονότα, που διαδραματίστηκαν τότε με παραστατικό τρόπο,  αλλά κυρίως στο άλυτο Κυπριακό πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει ακόμα τον Ελληνισμό, αφού ένα σημαντικό κομμάτι του Κυπριακού Κράτους βρίσκεται εδώ και 43 χρόνια υπό κατοχή.
Την τελετή έκλεισαν χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Ευβοίας ‘ΚΟΜΝΗΝΟΙ’, οι οποίοι φορώντας τις παραδοσιακές τους φορεσιές,  χόρεψαν δυο  Ποντιακούς  πολεμικούς χορούς, συνοδεία Ποντιακής λύρας και ταμπούρλου. Προηγήθηκε χαιρετισμός με πατριωτική θέρμη από τον πρόεδρο του Συλλόγου και έφεδρου Ανθυπολοχαγού κ. Καραγιάννη Κωνσταντίνου.
Ακολούθησαν τιμητικές απονομές από τους Οικοδεσπότες κκ. Καλυβιώτη, Χαλιούλια
      

                                   Για το ΣΎΝΔΕΣΜΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 1974 
                               Η πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Συνδέσμου ΕΛΔΥΚ ΄74  
                                          Γιάννα Κορέλη -Μπουλουγούρη         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.