Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας μεγάλου βεληνεκούς στη περιοχή Μαντουδίου

Επενδυτικό ενδιαφέρον  για τη δημιουργία μονάδας καλλιέργειας και μεταποίησης φαρμακευτικής κάνναβης  στη περιοχή Μαντουδίου
Τα πέντε οφέλη από το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Υγείας κ. Ξανθός, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου και Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου, παρουσιάστηκε το Σχέδιο Νόμου - που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή - «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης».

Το Σχέδιο Νόμου ρυθμίζει το πεδίο παραγωγής, ελέγχου και διάθεσης των σκευασμάτων που περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη με σκοπό να προωθηθούν παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα αυτό και να προκύψουν αναπτυξιακά οφέλη στην οικονομία και το κράτος.
Τα πέντε οφέλη από το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πιο συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δίνεται η δυνατότητα:

α) ευχερούς πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, εγχωρίως παραγόμενα. Η πρόσβαση των ασθενών θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο με βάση την ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και με την οποία προκρίθηκε η μεταφορά της κάνναβης και της ρητίνης της από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών στον πίνακα Β. Ο πίνακας Β περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης οι οποίες, όμως, χορηγούνται για θεραπευτικούς σκοπούς (κυρίως για την παυσίπονη δράση τους, π.χ. μορφίνη) και ο έλεγχος, η κυκλοφορία και η διάθεσή τους βρίσκονται αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του κράτους (κρατικό μονοπώλιο). Με τη μεταφορά της κάνναβης από τον πίνακα Α στον πίνακα Β κατέστη δυνατή η χρήση προϊόντων με φαρμακευτική κάνναβη από ασθενείς στην Ελλάδα.

β) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας τον κατάλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.

γ) προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της καλλιέργειας, μεταποίησης, ελέγχου ποιότητας και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

δ) να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της ζήτησης.

ε) διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης για τους Έλληνες αγρότες, ειδικά μέσω συνεταιριστικών σχημάτων, δημιουργίας ευκαιριών και για άλλες καλλιέργειες για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, ενώ εισάγεται στην ελληνική γεωργία η φιλοσοφία της πράσινης επιχειρηματικότητας.



Παρέμβαση του κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου: «Στόχος μας είναι να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης»

«Φίλες και φίλοι,

Σας καλέσαμε εδώ προκειμένου να σας παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπορική χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και αλλού. Προσωπικά θα σταθώ στα οικονομικά οφέλη από την υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, καθώς και στους στόχους μας.

Σίγουρα μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία, καθώς ουσιαστικά θα αποτελέσει την ίδρυση μιας νεοφυούς βιομηχανίας, που θα εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». Χρειάζεται οπωσδήποτε πολιτικό θάρρος για να προχωρήσουμε, καθώς καμία άλλη κυβέρνηση δεν το τόλμησε, λόγω μιας λανθασμένης νοοτροπίας που αφορούσε κυρίως την χρήση της κάνναβης.

Όμως αξίζει να εξετάσουμε και τις οικονομικές διαστάσεις μιας τέτοιας υπόθεσης, αλλά και να ακούσουμε τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν τέτοια επενδυτικά σχέδια. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εξετάσουν μια τέτοια πιθανή επιλογή, καθώς το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα φιλικό την κάνναβη.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος μας είναι διπλός και αφορά τόσο την καταπολέμηση της ανεργίας, όσο και να δοθεί μια ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, που φυσικά ήδη έχει ξεκινήσει.

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, λοιπόν, τα οφέλη είναι αρκετά. Πρώτα απ’ όλα στοχεύουμε στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε έναν τομέα αιχμής που αξιοποιεί τα συγκριτικά, παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Όπως γνωρίζετε η ανεργία είναι πολύ υψηλή στην Ελλάδα τα χρόνια της ύφεσης. Το 2017 έπεσε σημαντικά και εκτιμούμε ότι το 2018 θα πέσει κάτω από 20%. Όμως η δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στον τομέα αυτό θα επιταχύνει αυτή την πτώση. Επειδή ενδεχομένως υπάρξει η απορία για το πόσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν, θα πρέπει να πω πως ήδη οι επενδυτές που έχουν ενδιαφερθεί να προχωρήσουν αυτά τα επενδυτικά σχέδια κάνουν λόγο για κάποιες εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες περιλαμβάνονται στα σχέδια αυτά. Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις, καθώς αν δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετά δύσκολο για τους επενδυτές να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους δεσμεύσεις.

Κατά δεύτερον στόχος μας είναι να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της παγκόσμιας ζήτησης.

Άλλωστε να επισημάνουμε ότι θα υπάρξουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, αφού τα επενδυτικά σχέδια εκτιμάται ότι θα διαπεράσουν οριζόντια την παραγωγική και εμπορική διαδικασία, δηλαδή θα αφορούν στην καλλιέργεια, την επεξεργασία, τη συσκευασία και την εξαγωγή των παραγόμενων προϊόντων. Επιπλέον θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την ιατρική έρευνα, οι οποίοι πέραν από τα προφανή οφέλη στον ιατρικό κλάδο, ενδέχεται να επιφέρει οφέλη και στην οικονομία.

Θα πρέπει να υπογραμμίσω επίσης ότι από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα επιχειρηματικά σχέδια που αφορούν στη δημιουργία κλειστών και καλά φυλαγμένων βιοτεχνολογικών μονάδων εξελιγμένης τεχνολογίας, για την παραγωγή, επεξεργασία και έρευνα στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης με αυξημένο εξαγωγικό χαρακτήρα. Είμαστε σίγουροι ότι οι μονάδες θα συνεργάζονται με Ελληνικά πανεπιστήμια, νοσοκομεία και επιστήμονες σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών, για την έρευνα και την τεχνολογία της φαρμακευτικής κάνναβης.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Ξανθό και Βαγγέλη Αποστόλου, καθώς και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Νίκο Καρανίκα για την επιμονή, τη δουλειά του και, πολλές φορές, την πίεση που μας ασκούσε στο θέμα αυτό, καθώς νομίζω ότι χωρίς αυτόν πολλά πράγματα δεν θα είχαν προχωρήσει τόσο γρήγορα.
Σας ευχαριστώ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.