Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Νέες αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των ΤΟΕΒ περί είσπραξης αρδευτικών τελών

Νέες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων ετοιμάζει, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Βάσει του σχετικού πλάνου, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι σκοπεύει να θεσπίσει τη δυνατότητα πληρωμής των χρεών από τους αγρότες σε δόσεις στους ΤΟΕΒ, με στόχο να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των οργανισμών και να διευκολυνθούν οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από άποψη ρευστότητας. Ταυτόχρονα, στο υπουργείο δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι, προς το παρόν τουλάχιστον, να συνδέσουν τα αρδευτικά τέλη με τη δήλωση ΟΣΔΕ, ώστε να εισπράττονται αναγκαστικά, όπως συμβαίνει από το 2010 με τον ΕΛΓΑ.

«Το υπουργείο ετοιμάζει νέες αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που συμπληρώθηκε πρόσφατα με το νόμο 4456/2017, εκχωρώντας την αρμοδιότητα των οργανισμών από τους δήμους στις περιφέρειες», λέει ο κ. Γιώργος Αθανασούλας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Π.Ο.Υ.Ο.Ε.Β.).

Παράλληλα, όπως ο ίδιος τονίζει «μεταξύ των τροποποιήσεων που προωθούνται σε σχέση με τη διαδικασία των εισπράξεων των οργανισμών από τους αγρότες για το νερό είναι η εγκατάσταση POS».

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν την Τρίτη, 10 Απριλίου 2018, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στο γραφείο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλη Κόκκαλη, με την Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Π.Ο.Υ.Ο.Ε.Β.).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «συζητήθηκε διεξοδικά η προτεινόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου σχετικά με την μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί ΟΕΒ, ήτοι την τροποποίηση διατάξεων των νόμων 1277/1972 σχετικά με την διαδικασία των εισπράξεων, την δημιουργία κεφαλαίου κίνησης του Ν.414/1976 σχετικά με την αποκατάσταση ζημιών στα εγγειοβελτιωτικά έργα από ανωτέρα βία, την σύνθεση των Διοικήσεων των ΓΟΕΒ».

Ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι το Υπουργείο βλέπει θετικά τις προτάσεις της Ομοσπονδίας και αυτές θα τις επεξεργασθεί η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή.


Εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ (υπ’ αριθμ. 649/3.8.2017)
Ως μέσο πίεσης προς συστηματικούς κακοπληρωτές νερού άρδευσης, εκτιμούν επικεφαλής των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ) ότι θα λειτουργήσει η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ (υπ’ αριθμ. 649/3.8.2017), με την οποία καλούνται οι οργανισμοί να καταχωρούν στον σχετικό ιστότοπο του οργανισμού (που λειτουργεί από το 2013) τα στοιχεία έως 20 οφειλετών.Όπως επεσήμαναν, από τη μία μεριά είναι αναγκαίο το συμμάζεμα των οφειλών, προκειμένου οι οργανισμοί να συνεχίσουν να επιτελούν τον ρόλο τους, αλλά και δίκαιο για τους συνεπείς αγρότες, οι οποίοι, κάτω από δύσκολες συνθήκες, προσπαθούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους. Από την άλλη, όμως, σε αυτήν τη διαδικασία, είναι σημαντικό να διευκολυνθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αγρότες οι οποίοι, για αντικειμενικούς λόγους, κάτω από την πίεση να ανταπεξέλθουν σε σωρεία οικονομικών υποχρεώσεων, έχουν περιέλθει σε αδυναμία να πληρώσουν για την άρδευση. Της ίδιας άποψης είναι και ο πρόεδρος των ΤΟΕΒ Ελλάδας, Βασίλης Κανάκας, ο οποίος σημείωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι, που αδυνατούν να πληρώσουν, θα πρέπει να μπορούν, σε συνεννόηση με τους οργανισμούς, να κάνουν κάποια ρύθμιση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.