Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Για την γενοκτονία των Ποντίων

Απο :Βασίλης Μακρής

Η Γενοκτονία των Ποντίων, 1916-1923, με περισσότερους από 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας.
Βιασμοί γυναικών, καταστροφή και λεηλασίες περιουσιών, μαζικοί και εκτεταμενοι διωγμοί και οι
  ανελέητες δολοφονίες τουλάχιστον 353.000 ανθρώπων από τις ορδές των τουρκικών στρατευμάτων αποτελούν ορισμένα από τα πολλά γεγονότα της γενοκτονίας αυτής.
Αρκετά αργοπορημένα,70 χρόνια μετά, η ελληνική Βουλή ψηφίζει ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η επί δεκαετίες ελληνική σιωπή αποθράσυνε την τουρκική πλευρά, η οποία οχι μόνο δε ζήτησε ποτέ συγγνώμη αλλά σε κάθε ευκαιρία με οίηση, θράσος και κυνικότητα δε διστάζει να παρουσιάζει ως δικαιολογία ότι είναι αναπόφευκτες οι ακρότητες στον πόλεμο. Οι ζωές τουλάχιστον 353.000 ανθρώπων, παρουσιάζονται ως ακρότητες και αποφεύγονται να ληφθούν ευθύνες για αυτές. Το έγκλημα συνεχίζεται αδιάκοπο ακόμη και σήμερα.


Οι ρίζες του Ελληνισμού, η ποντιακή ελληνική πολιτισμική κληρονομιά, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις δε σβήστηκαν, δε διαγράφηκαν στη λήθη της ιστορίας, παρά τις προθέσεις των εγκληματιών τους. Αντίθετα καρποφόρησαν και συνθέτουν ακόμη τα στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας.

Οι Πόντιοι, και όχι μόνο ο οργανωμένος προσφυγικός χώρος, όλοι οι Πόντιοι χρωστούν σε εκείνους που έφυγαν και σε εκείνους που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα να αγωνιστούν και να παλέψουν για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Αυτό για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται ενότητα. Μια ενότητα που θα πείσει και τον μέσο Έλληνα, μη Πόντιο, να ενωθεί με όλους τους Πόντιους σε αυτόν τον κοινό αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια οσο το δυνατόν φιλτράρονται ως προς το ύφος και το ήθος τους.
Kάθε υβριστικό ,προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται .
Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις.
Ο κάθε σχολιαστής υπογράφει ηλεκτρονικά το σχόλιο του και είναι υπεύθυνος έναντι των νόμων.
Το ΜΑΝΤΟΥΔΙ NEWS δεν ενστερνίζεται και δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα γράφουν οι αναγνώστες στα σχόλια τους.